hersenstichting dementie

Gedragsverandering door dementie

1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening. Deze aandoeningen hebben een enorme impact op de patiënt zelf én de omgeving. Persoonlijkheids- en gedragsverandering als gevolg van dementie zijn van die gevolgen die niet alleen de patiënt aangaan. Zeker als dit ook nog eens gebeurt bij een iemand die dementie krijgt op jonge leeftijd. 

Impact op patiënt en omgeving

Dementie die op jongere leeftijd ontstaat, zoals frontotemporale dementie (FTD), begint meestal met verandering in het gedrag. Juist in het begin, wordt de diagnose vaak verkeerd gesteld. De omgeving kan het gedrag van de dierbare niet verklaren en de patiënt zelf is zich van niets bewust. Het kan tot 6 jaar na de eerste klachten duren, voordat de diagnose kan worden gesteld. Pas daarna, als al veel schade is aangericht, kan worden gestart met behandelingen en therapie.

Persoonlijkheids- en gedragsveranderingen die als gevolg van de ziekte kunnen optreden, zoals desoriëntatie, versterking van karaktereigenschappen en verloren sociale vaardigheden, hebben een grote impact op de omgeving. Patiënten verliezen opeens hun baan, partner en sociale netwerk, terwijl de patiënt zelf vaak geen enkel ziektebesef heeft.

Belang van onderzoek

De Hersenstichting doet al jaren onderzoek naar dementie. Dit gaat om onderzoek naar de risicofactoren, de oorzaak en naar een mogelijke behandeling van dementie. Bij jonge mensen die dementie krijgen is het moeilijk om vast te stellen dat het om dementie gaat. Juist in het begin, wordt de diagnose vaak verkeerd gesteld. De omgeving kan het gedrag van de dierbare niet verklaren en de patiënt zelf is zich van niets bewust. “Het is nog een uitdaging hoe we het gedrag van een patiënt kunnen meten. Wij weten niet hoe de patiënt vroeger was, dus voor ons is het moeilijk om gedragsverandering te bepalen. Daarom heeft de partner een grote rol in het geheel,” aldus Dr. Yolande Pijnenburg van het VUmc.

Over de Hersenstichting

Voor de meeste hersenaandoeningen bestaan nog geen behandelingen die de aandoening vertragen of stoppen. Het enige wat mensen die er aan lijden kunnen doen is leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen ervan. In de omgeving is er vaak onvoldoende kennis van en begrip voor deze gevolgen. Hierdoor is het voor mensen met een hersenaandoening vaak onmogelijk om volwaardig te participeren in de maatschappij. Het lijden voor hen is dan ook groot.

Steun de Hersenstichting zodat zij alles op alles kan zetten om gezonde hersenen gezond te houden, hersenaandoeningen te genezen en betere zorg voor hersenpatiënten te krijgen. Bel: 0800 – 1170 (gratis) of word donateur via de website

In Tijd voor MAX zijn onder andere neuropsycholoog Erik Scherder en zanger Jan Dulles te gast. Zijn vader lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dr. Yolande Pijnenburg van het VUmc vertelt over het belang van onderzoek en haar toekomstdroom op het gebied van frontotemporale dementie. Leonie vertelt hoe het is om te leven met een partner met dementie.

(De uitzending van Tijd voor MAX wordt op 30 april 2018 mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting)

Geef een reactie