fonds zorg

Extra geld voor ontwikkelingen in de zorg

Het gebeurt te vaak dat nieuwe medische ontwikkelingen blijven steken in de ontwikkelfase en niet bij de patiënt terecht komen. Minister Bruins van Medische Zorg wil hier verandering in brengen en stelt 105 miljoen euro beschikbaar. Het geld moet ontwikkelaars helpen bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën in de zorg. 

Steken in de ontwikkelfase

Nieuwe behandelingen, technische ontwikkelingen  en medicijnen leggen een heel traject af voordat zij bij de patiënt komen. Ze blijven zelfs vaak in de ontwikkelfase steken. Dat is niet zonder reden wand die laatste fase is een dure fase. Onderzoeken moeten voor zij in het basispakket komen, en dus beschikbaar zijn voor de patiënt, een ingewikkeld en kostbaar traject afleggen. Voor veel kleinere bedrijven, onderzoekers, maar zelfs ook voor ziekenhuizen, is het te kostbaar om dit hele traject te doorstaan. Daarmee eindigen veel nieuwe ideeën op de plank.

Toelaten tot het basispakket

En dat deze ideeën blijven liggen is volgens minister Bruins slecht nieuws. Met het extra geld wat nu beschikbaar wordt gesteld wordt het voor bedrijven en instanties wel mogelijk om de laatste stap van de ontwikkelfase te zetten. Nieuwe ontwikkelingen die al wel zijn goedgekeurd en zijn toegelaten, maar nog niet in het basispakket zitten, kunnen ook een beroep doen op het fonds. Voor een noviteit in het basispakket opgenomen wordt, moet er eerst aangetoond worden dat het om een verbetering gaat. Ontwikkelaars kunnen het geld gebruiken om het onderzoek hiernaar te financieren.

De nieuw regeling gaat op 1 januari 2019 van start en vervangt de bestaande regeling. Bruins werkt nog aan een vergelijkbare, aparte regeling voor geneesmiddelen. Die wil hij aan het einde van 2018 presenteren.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie