extra handen

2Doc: Extra Handen

Bibiche, Linda, Iman en Marco, 4 uitkeringsgerechtigden, laten zich omscholen tot medewerkers in de zorg. Ze beginnen enthousiast, maar wat doen ze als ze eenmaal geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem? Geven ze op, zoals velen voor en met hen, of herpakken ze zichzelf en gaan ze door? 2Doc: Extra Handen is op donderdag 6 juli 2023 om 22.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Zorgtekort

Nederland vergrijst en het zorgtekort wordt met de dag groter. De Gemeente Rotterdam besloot daarom tot de start van het project WelSlagen. Ze zijn op zoek gegaan naar uitkeringsgerechtigden met een grote liefde voor de zorg. Het gaat hierbij om mensen die niet zozeer over de juiste papieren beschikken, maar door hun persoonlijke ervaringen weten wat zorgen voor een ander is. In een traject van 5 maanden worden zij voorbereid op een baan en opleiding Helpende of Verzorgende in de ouderenzorg. Er is grote belangstelling voor het project en de aanmeldingen stromen binnen. De deelnemers beginnen vol enthousiasme aan de omscholing, maar hebben ze uiteindelijk genoeg veerkracht om hun weg te vinden in het huidige zorgstelsel en zich hier te handhaven?

Wie?

Bibiche (38), moeder van 3 kinderen, zorgt al haar hele leven voor anderen. Na een roerig verleden stapt ze nu vol enthousiasme in het project WelSlagen. Linda (53) is moeder van 4 kinderen en slachtoffer van de toeslagenaffaire. Gepokt en gemazeld wil ze zich nu richten op een toekomst in de zorg. Iman (43) wil haar toekomstige patiënten omringen met liefde en warmte en stapt vanuit die gedachte het traject in. Marco (56) heeft tot voor kort als havenarbeider en vrachtwagenchauffeur gewerkt. Zijn vader is 3 jaar geleden overleden en Marco was zijn mantelzorger. Hij hoopt zijn ervaring nu in te kunnen zetten als verpleegkundige.

Alle 4 zijn ze door de strenge selectie gekomen en starten ze met de opleiding. Hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, delen ze het gevoel dat ze op een keerpunt in hun leven staan. Ze willen hun situatie doorbreken en echt iets betekenen voor de samenleving.

2Doc: Extra Handen, donderdag 6 juli 2023, om 22.20 uur bij MAX op NPO 2.

(Foto: MAX) 

Geef een reactie