Veters strikken

Het belang van veters (niet te strak) strikken

Veters strikken is iets wat we al in onze kindertijd leren, maar wat minder aandacht krijgt, is hoe we ze precies strikken. Want dat kan onder andere invloed hebben op de balans en hoe lekker de schoen zit. Iets wat, zekere op latere leeftijd, niet onbelangrijk is.

Niet te strak strikken

Des te strakker veters gestrikt worden, des te minder bewegingsvrijheid blijft er in de schoen over voor de voetspieren en tenen. Wanneer voetspiertjes zich bijna niet kunnen bewegen, worden ze slapper en op den duur ook luier. Tegenover het AD benadrukt fysiotherapeut en manueel therapeut Rob Donkers het belang van niet te strak strikken. Goed werkende voetspiertjes zorgen er volgens hem vooral bij ouderen voor dat de kans om te vallen afneemt. Die zijn te trainen door bijvoorbeeld met de tenen kleine voorwerpen van de grond op te pakken.

Daarnaast geeft Donkers als tip voor het strikken van de veters om dat niet te doen met de voet plat op de grond. Krom de voet in plaats daarvan wat en leun daarbij op de tenen. Dan kan de wreef ook na het strikken normaal omhoog komen. Als kanttekening willen we hierbij wel aangeven dat uw schoen ook zeker niet te los mag zitten, want dan kan de voet in de schoen heen en weer schuiven en dat kan zowel het risico op vallen als het ontstaan van blaren verhogen. Zorg er daarom voor dat de veters precies strak genoeg zitten.

schoeisel
Lees ook: Met dit schoeisel verkleint u het risico op vallen

Manier van veters strikken kan voetproblemen verhelpen

Ook in het geval van bepaalde voetproblemen kan de manier van veters strikken een oplossing zijn. Zo ondervinden veel mensen tijdens het wandelen pijn aan de zijkanten van de voorkant van de voet. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat het voorste gedeelte van de voet te weinig ruimte heeft om te bewegen. Dat kan worden opgelost door de veter bij de onderste 2 gaatjes niet kruislings te strikken, maar van het ene gaatje recht naar het gaatje erboven. Bij druk op de wreef kan meer ruimte worden gegeven door de veters halverwege het veteren niet te kruisen, maar recht naar boven door het volgende gaatje te steken. De laatste gaatjes kunnen dan wel weer kruislings geveterd worden. Zijn het de tenen die in de knel zitten, dan kan de vetertechniek ook helpen. Hiervoor steekt u de veter aan de kant van de pijnlijke tenen door het onderste oogje en dan direct naar de bovenste. Dit zorgt ervoor dat de schoen wat omhoog komt en op die manier wat extra ruimte geeft. De andere helft van de veter rijgt u vervolgens door de overgebleven gaatjes heen.

Blijven uw (nieuwe) schoenen pijn veroorzaken tijdens het lopen? Dan heeft u wellicht wat aan de tips die wij geven in het artikel Knellende nieuwe schoenen? Bekijk tips voor het inlopen.

(Bron: AD, Bever, wandel.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie