depressie

Een depressie duurt langer bij ouderen

Herstellen van een depressie kan behoorlijk lang duren, zeker als degene ouder is dan 70 jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam. Het vermoeden dat depressies hardnekkiger zijn naarmate de mens ouder wordt, bestaat al langer, maar is nu dus ook officieel bevestigd.

Langere herstelperiode

Iedereen die lijdt aan een depressie heeft tijd nodig om hiervan te herstellen. Dan hebben we het niet over een paar weken of maanden, maar het gaat vaak over jaren. 2 jaar lang onderzoekt het VUmc het effect van leeftijd op de ziekte en kan nu vaststellen dat jongeren veel beter herstellen van een depressie dan ouderen. Zo is de meerderheid van de mensen binnen de categorie 18-29 jaar na 2 jaar depressie-vrij, terwijl ouderen (70+) dan vaak nog steeds kampen met klachten.

Hoe komt dit?

Volgens het VUmc is het lastig om te zeggen waar dit nu precies door komt. Volgens het ziekenhuis is het moeilijk om de link te leggen tussen hardnekkige depressies en een slechtere gezondheid of een groter gevoel van eenzaamheid. Wel kan het volgens betrokken onderzoeker dr. Roxanne Schaakxs liggen aan de achteruitgaande cognitieve vaardigheden. “Cognitieve achteruitgang blijkt het herstel van depressieve stoornissen te belemmeren en de effectiviteit van de behandeling te verminderen. We moeten de rol van cognitieve achteruitgang zeker gaan onderzoeken”, zegt zij hierover op de website van het ziekenhuis.

Andere behandelmethoden

Daarnaast wil het VU ook kijken naar alternatieve behandelmethoden voor ouderen met depressieve gevoelens. Vaak krijgen zij nu nog dezelfde behandeling als jongere volwassenen en dit werkt onvoldoende.”Uit ons onderzoek blijkt dat er een groeiende behoefte is aan op leeftijd afgestemde behandeling van depressieve stoornissen”, legt dr. Roxanne Schaakxs uit. “Wij denken dat ouderen multidisciplinaire en zeer gestructureerde behandelingen nodig kunnen hebben, omdat hun klachten in deze levensfase veel persistenter zijn dan in andere fasen.”

Depressie in cijfers

20 procent van de Nederlandse bevolking krijgt eens in het leven te maken met een depressie. Momenteel kampt 15 tot 20 procent van de ouderen (65+) met depressieve klachten, rond de 5 procent van hen heeft een ernstige depressie. Zoals al gezegd kan een depressie verschillende oorzaken hebben, zo ook erfelijkheid. 40 procent van de kinderen met depressieve ouders krijgt ook een depressie, meestal voor het 18e levensjaar.

(Bron: VUmc, ANP, NOS, NRC, MIND Blue)

Geef een reactie