Jongere consument heeft meer consumentenvertrouwen

Het verschil in consumentenvertrouwen tussen jongeren en ouderen wordt steeds groter. Hoe jonger de consument, hoe meer vertrouwen in de economie en de eigen financiën, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek uit recent onderzoek.

Crisis

Het consumentenvertrouwen ligt sinds het uitbreken van de crisis in 2008 lager dan in de 5 jaar ervoor. In de leeftijdsgroepen tot 49 jaar nam het vertrouwen na de crisis echter weer toe, terwijl mensen boven de 60 jaar steeds pessimistischer werden.

Pessimisme in zorg en welzijn

Vooral onder bankiers en andere medewerkers van de financiële en zakelijke dienstverlening is het vertrouwen na de crisis gedaald, aldus het CBS. Toch behoren ze nog steeds tot de minst sombere beroepsgroep. Mensen die werkzaam zijn in de landbouw en visserij en onderwijs, cultuur en overige dienstverlening zijn positiever geworden. Medewerkers in de zorg en welzijn zijn het meest pessimistisch.

Hogere inkomens zijn optimistischer

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen met hogere inkomens optimistischer zijn dan mensen met minder geld. Na het uitbreken van de crisis nam het vertrouwen onder alle inkomenscategorieën af, behalve onder de hoogste, aldus het CBS.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Hanneman says:

    De meeste jongere consumenten hebben geen idee van wat ze, door dit regeringsbeleid, nog te wachten staat….

    oosterwijck says:

    Meer vertrouwen of meer naif? Ik denk dat laatste, jonge consumenten trappen nog in de verkooppraatjes en nemen hogere risico’s. En hogere inkomens, hebben niet meer vertrouwen, maar lopen niet zoveel risico. Ik zou ook optimistischer zijn als meer inkomen had. Hoe meer inkomen hoe optimistischer ik wordt, dat zal ik beloven. Het bureau voor de statistieken is goed in open deuren intrappen. En natuurlijk zijn bankiers pessimistisch, die weten beter dan wie dan ook, hoe het met de economie is gesteld. Bar slecht. Om niet te zeggen onherstelbaar beschadigd, nu er steeds meer geld naar een kleine groep burgers gaat. De familie Rotschild heeft een geschat vermogen van €vijfhonderd duizend miljard (€500.000.000.000.000) vergelijk dat een met de Nederlandse pensioenpot, €dertienhonderd miljard (€1.300.000.000.000). Ik heb de cijfers recht onder elkaar gezet, dan is het verschil duidelijker. En zo zijn er nog een stuk of tien families. Hoe meer slapend geld gecentraliseerd wordt op een plek, hoe minder levende economie er is, omdat er minder vermogen circuleert.