In bad gaan

Een bad nemen, hoe hygiënisch en gezond is dat?

Een lekker warm bad nemen is voor sommige mensen pure verwennerij. Een beetje schuim erbij, een boek en iets te drinken en ze kunnen urenlang dobberen. Maar is het wel gezond om in een warm bad te zitten en hoe hygiënisch is het eigenlijk? 

Het hele gezin in 1 bad

Vroeger is in bad gaan in veel gevallen de enige manier om schoon te worden. Dan ging men niet alleen in bad, dan ging het hele gezin achter elkaar in hetzelfde bad. Water is in de loop der jaren steeds betaalbaarder geworden en een douche en bad in huis de standaard. Tegenwoordig gaan we praktisch dagelijks onder de douche en is niet in elk huis meer een bad.

Ontspanning

Of een bad nemen gezond is, daar is al veel onderzoek naar gedaan. Uit een onderzoek uit 2002 van de Universiteit van Wolverhampton blijkt dat de psychologische effecten gunstig zijn. We maken tijdens het badderen het gelukshormoon serotonine aan en dat zorgt voor ontspanning. Volgens onderzoeker Thijs Eijsvogels van het Radbouumc, verwijden onze bloedvaten in de huid en daardoor neemt onze hartslag en energieniveau toe. Dat veroorzaakt het ontspannen gevoel. Daarnaast zet het ook onze verbranding in gang, want wie het ongeveer een uur volhoudt, verbrand maar zo 150 calorieën. Is toch mooi meegenomen.

Iets minder goed voor de huid

Het is dus gezond voor de ontspanning, maar iets minder goed voor de huid. Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt aan NU.nl hoe dit zit: “Het warme water op je huid verdampt namelijk en neemt daarmee ook water uit je huid mee. Dat samen met het sop waarmee je je bad vaak rijkelijk vult, zorgt ervoor dat je huidvetten verliest.” Volgens Leenarts moeten we niet meer dan 3 keer per week in bad gaan en dan ook niet te lang. Want hoe langer in bad, hoe meer de huid uitdroogt. “Gebruik eventueel een badolie en smeer je na het badderen in met een (vettere) crème.”

Is het hygiënisch?

En hoe zit het met de hygiëne? Op onze huid leven immers onnoemelijk veel micro-organismen. Al deze bacteriën nemen we mee en komen in het badwater terecht. We zitten dus feitelijk in ons ‘eigen vuil’. Maar precies om die reden kan het dus ook geen kwaad als het gaat om de hygiëne. Kijk wel uit als u een wondje heeft. Dit kan door het (vervuilde) badwater wel eerder ontsteken. Ga liever niet in bad of spoel uzelf goed af na het badderen.

Maak om het badderen hygiënische te houden het bad regelmatig schoon. Zo kunnen bacteriën niet verder hun gang gaan. Gebruik ook zoveel mogelijk natuurlijke zeepproducten. Dus vrij van parfum of een zo neutraal mogelijke geur. Deze soorten zijn vaak vriendelijker voor de huid.

(Bron: Nu.nl, Roomed, Margriet, hier.nu, archief)

Geef een antwoord

Reacties (7)

 1. Antoon Blom says:

  En hoe zit het met de hygiëne? Op onze huid leven immers onnoemelijk veel micro-organismen. Al deze bacteriën nemen we mee en komen in het batwater terecht. Batwater??

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Antoon Blom, bedankt voor het doorgeven, we hebben het aangepast.

 2. van Zandwijk says:

  Juist in deze tijden is het niet fijn om te lezen, veelal gaat iedereen regelmatig onder de douche of bad.
  Ik vraag u vriendelijk hiermee voorzichtig te willen zijn.
  Steeds grotere groepen Nederlanders komen in financiële problemen, televisie reclame om de vijf minuten geeft de indruk mee te moeten kunnen doen in veel overbodige luxe.
  Het reclameblok overspoeld eenieder hiermee. Huis, tuin inrichting enz.
  Voeding en aankoop van elektrische technische apparatuur in en om het huis.
  Vakantie aanbod enz.
  Veel volwassenen maar vooral tieners en kinderen in de hoogste klassen op de lagere school lopen hiermee snel geestelijke schade op.
  De wachtkamers voor behandeling lopen vol.

 3. Opalos says:

  Wij gaan nooit meer in het bad. Wel onder de douche natuurlijk. Het bad gebruikt te veel water en stroom!

  1. Opalos says:

   Reclame op de tv:
   Om aan de tv reclame te ontkolmen, kijk ik zo min mogelijk reclame. De commercciele zender vallen zo wie zo af.

  2. Janneke 25 says:

   Wat gebruikt u voor stroom voor het bad, wij alleen water. Dus gas, lekker ouderwets.
   Veel badschuim, heerlijk boekje.
   Maar niet meer dan 2x in de week.
   De rest een regendouche, natuurlijk hebben wij wel energie zuinige lampjes, en een infrarood verwarming. We willen het immers niet koud hebben.

 4. Riny6 says:

  Wij gaan 1x inde week in de douch, behalve in de zomer als het warm is,nemen we de buitendouche ,zomaar even afspoelen met koud water,lekker fris.Wij gebruiken met 2 personen 23 m3 water in het jaar.