e-bike zorgt voor ernstigere ongelukken

E-bike zorgt voor ernstigere ongelukken

Mensen die een ongeluk krijgen met hun elektrische fiets, liggen 2 keer zo lang in het ziekenhuis dan personen die dit overkomt met een gewone fiets. Ook is het letsel vaak ernstiger. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Onderzoek

Het onderzoek is vanaf 2014 uitgevoerd met als doel om te kijken of de ongelukken met een e-bike en klassieke fiets erg van elkaar verschillen. Om dit vast te stellen onderzoeken de artsen 475 mensen tussen de 39 en 65 jaar, die op de eerste hulp zijn binnengebracht na een ongeluk met de fiets. 107 van hen zijn e-bike-bezitter.

Schedelletsel

Uit de peiling van de Groningse artsen blijkt dat de mensen uit deze laatstgenoemde groep ernstiger letsel hebben opgelopen. Zo komt schedelletsel veel vaker voor bij e-bikers en zijn ook meervoudige verwondingen geen uitzondering.

Fietshelm en rijles

Daar moet iets aan gedaan worden, vinden de artsen. Daarom adviseren zij in hun studie een fietshelm voor iedereen die met een elektrische fiets de weg op gaat. Op dit moment is een fietshelm alleen maar verplicht voor e-bikes die harder gaan dan 45 kilometer per uur. Ook pleiten zij voor rijlessen, zodat mensen beter leren omgaan met hun exemplaar.

Jaarlijks gebeuren er zo’n 10.000 fietsongelukken in Nederland. Dat is ongeveer de helft van alle verkeersongelukken.

(Bron: ANP, UMCG, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde)

Geef een reactie

Reactie

  1. Kiske48 says:

    Als je een e-bike normaal gebruikt is deze fiets niets gevaarlijker dan een gewone fiets maar door in de hoogste ondersteuning te gaan rijden en dan op de max snelheid te gaan fietsen dan word het gevaarlijk.