zwemmen

Op zoek naar verkoeling? Hier kunt u nog veilig zwemmen

Niets lekkerder dan verkoelende duik nemen in het water met dit weer. Maar wees gewaarschuwd, want de waterkwaliteit van diverse plassen en meren in Nederland gaat door de hoge temperaturen hard achteruit. Op diverse plekken is er blauwalg aangetroffen. De website zwemwater.nl biedt uitkomst. Daarop is precies te zien waar u verantwoord het water in kunt gaan. 

Blauwalg

Door de langdurige droogte en het warme weer neemt langzaam de waterkwaliteit af. Vooral de stilstaande wateren zoals in plassen en meren. Een van de verschijnselen is blauwalg. De alg vormt een drijflaag op het water en produceert giftige stoffen. Wanneer u daarmee in aanraking komt kunt u ziek worden. Blauwalg kan leiden tot diarree, hoofdpijn, overgeven, koorts en huiduitslag. Vooral jonge kinderen en ouderen kunnen behoorlijk last krijgen van de bacterie als ze deze binnenkrijgen. Honden kunnen er ook behoorlijk ziek van worden en voor vissen is de blauwalg zelfs dodelijk.

blauwalg

Zwemwater.nl

Door de aanhoudende warmte en de temperaturen van de afgelopen weken, zijn de omstandigheden perfect voor de blauwalg. De alg gedijt het beste bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden enis goed zichtbaar, want het laat een blauwgrijze sluier op het water achter. Gemeenten, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat beheren het water in Nederland. Ze controleren ook het zwemwater. Is er iets met de waterkwaliteit, dan wordt daar zichtbaar melding van gemaakt. Mocht u zelf iets opvallen aan het water bij u in de buurt? Meld dit dan op MeldpuntWater.nl

Wilt u verantwoord het water in? Kijk dan op de website zwemwater.nl Daar staat op waar u met een gerust hart het water in kunt.

(Bron: AD/Zwemwater.nl/Meldpuntwater.nl)

Geef een antwoord