Desinfecterende middelen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid

Het effect van desinfectiemiddelen is niet bewezen en daarom waarschuwt de Gezondheidsraad voor het gebruik ervan. “Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn”, zegt de Gezondheidsraad. Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden.

Door de war

Antibacteriële handzeep doodt naast schadelijke bacteriën bijvoorbeeld ook bacteriën die ons lichaam nodig heeft. Antibacterieel mondwater kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De desinfectant triclosan in tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding in de war gooien. Het gebruik van desinfectiemiddelen kan leiden tot resistentie en daardoor wordt ook de volksgezondheid bedreigd, aldus de Gezondheidsraad. Door de synthetische bestrijdingsmiddelen worden de bacteriën sterker. Daardoor worden ook antibiotica minder effectief.

Noodzaak niet bewezen

De middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, en moeten daarvoor ook vooral worden gebruikt. Voor veel andere gevallen is de noodzaak helemaal niet bewezen, aldus de raad. Het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet aangetoond. Alleen als de zeer besmettelijke MRSA-bacterie in huis is kan extra ontsmetten raadzaam zijn, zegt de Gezondheidsraad. Ook het beleid van de overheid moet volgens hen gericht zijn op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie