Nationale Beweegweek

De Nationale Beweegweek: ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’

Het is voor ons allemaal belangrijk: bewegen. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we stilzitten en dat is niet goed voor onze fysieke en mentale gezondheid. Om ouderen in beweging te krijgen organiseert het Nationaal Ouderenfonds van 8 tot en met 12 mei 2023 de Nationale Beweegweek. Om naast beweging ook eenzaamheid tegen te gaan is het thema dit jaar: ga op beweegvisite. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uit.

We bewegen te weinig

Zoals gezegd is bewegen goed. Niet alleen voor het lichaam, ook voor de geest. Toch voldoet niet eens de helft de 65-plusers aan de beweegrichtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. In deze richtlijn staat dat volwassenen en ouderen minimaal  2,5 uur per week matig tot intensief zouden moeten bewegen en 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen moeten doen. Voor ouderen komen daar nog balansoefeningen bij. Dit halen we bij lange na niet. In 2022 komt een kleine 38 procent aan deze hoeveelheid beweging. Bij 65-plussers komt er naast te weinig beweging nog een ander probleem bij kijken. We zitten niet alleen stil, we staan sociaal ook stil. In ons land zijn 1,6 miljoen ouderen eenzaam. 650.000 ouderen hebben maar 1 keer per week sociaal contact.

Nationale Beweegweek: ga op beweegvisite

Om ouderen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen, organiseert het Nationaal Ouderenfonds voor de 2e keer de Nationale Beweegweek voor ouderen. In deze week brengen zij de thema;s beweging en eenzaamheid bestrijding samen door ouderen uit te nodigen om op beweegvisite te gaan. Het fonds roept heel Nederland op om op beweegvisite te gaan bij een oudere. Ga samen wandelen, boodschappen doen of kom op welke manier dan ook met elkaar in beweging. Ook Olga Commandeur steunt deze week met de oproep: “Kom van je bank af en ga op ‘beweegvisite’!”

Record Stoelendans met Olga Commandeur

Hoewel Olga Commandeur op 25 april j.l. afscheid heeft genomen van het programma Nederland in Beweging, is stilzitten wat haar betreft geen optie. Ze werkt dan ook graag mee aan de beweegweek. Op 8 mei hoopt Olga samen met 350 65-plussers een record te vestigen. Het gaat om het record stoelendans. De dans gaat op het USV Hercules terrein in Utrecht plaatsvinden. En om ouderen tijdens de Nationale Beweegweek in beweging te krijgen zijn er door Olga beweegvideo’s opgenomen en zijn er op de site tips te vinden om tijdens beweegvisite in beweging te komen.

(Bron: Nationaal Ouderenfonds. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie