Wensen worden vervuld op Nationale Ouderendag

Op vrijdag 4 oktober 2019 is het Nationale Ouderendag. Het Nationaal Ouderenfonds laat op deze dag de wensen van zoveel mogelijk ouderen uitkomen door samen met vrijwilligers talloze activiteiten te organiseren.

Waarom een Nationale Ouderendag?

In Nederland wonen ruim 5,5 miljoen ouderen en hiervan voelt meer dan de helft zich weleens eenzaam. Op Nationale Ouderendag worden zij in het zonnetje gezet door het Nationaal Ouderenfonds die, in samenwerking met zoveel mogelijk vrijwilligers, lokale comités en bedrijven, leuke activiteiten organiseert voor de ouderen. De lokale comités zijn door heel het land gevestigd en de wensen van de ouderen kunnen daar, voorafgaande aan Nationale Ouderendag, worden opgegeven. Deze individuele wensen worden vervolgens gekoppeld aan vrijwilligers of bedrijven die de wensen kunnen vervullen. “Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo. Door een kleiner wordend sociaal netwerk of afnemende mobiliteit, gaan sommige ouderen steeds minder naar buiten”, schrijft het Nationaal Ouderenfonds op hun website.

Walking football

Er worden ook evenementen georganiseerd die in het teken staan van Nationale Ouderendag. Zo wordt op 4 oktober het Eredivisie Oldstars Event georganiseerd. Tijdens dit evenement in het Olympisch Stadion gaan zo’n 300 ouderen de strijd met elkaar aan tijdens een walking footballwedstrijd terwijl zij het shirt van hun favoriete club dragen. Ook bekende oud profvoetballers zoals Kees Kist en Sjaak Swart zullen hierbij aanwezig zijn.

Nationale Ouderendag

Oud-profvoetballer Sjaak Swart speelt een potje walking football met 60-plussers op Nationale Ouderendag 2018 in Almelo.

Nationale Voorleeslunch

Op verschillende locaties in Nederland wordt op vrijdag 4 oktober 2019, de Nationale Voorleeslunch georganiseerd. Maarten Spanjer schrijft dit jaar het verhaal voor de voorleeslunchverhaal. Dit verhaal wordt tijdens de lunch voorgelezen door bekende Nederlanders als Nico Dijkshoorn, Ajouad El Miloudi en Jan Slagter om zo het isolement waarin sommige ouderen verkeren te doorbreken. Kijk op de website van de Nationale Voorleeslunch voor een volledig overzicht van wie op welke locatie voorleest.

Kleine wens, grote glimlach

Naast grotere evenementen zoals bovenstaande, worden er ook kleine individuele wensen vervuld. Zo willen de ouderen bijvoorbeeld een dagje naar het strand of een keertje paardrijden. Deze ‘kleine’ wensen zijn relatief eenvoudig te realiseren door vrijwilligers.

Deze wellicht eenvoudige wensen toveren volgens het Nationaal Ouderenfonds een grote glimlach op het gezicht van de ouderen. “De tijd en aandacht die vrijwilligers en ouderen aan elkaar geven zorgen voor onvergetelijke momenten en blijvende contacten.”

(Bron: Nationaal Ouderenfonds, ANP) 

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ouderen en dan met name alleenstaande ouderen, voelen zich heel vaak alleen (dus niet soms). In heel veel gevallen laten de kinderen hun ouders barsten, omdat ze het te druk hebben met eigen carrière (problemen). Het wordt hoogtijd dat er een nationaal fonds/stichting wordt opgericht, die uitstapjes/bezigheden organiseert voor ouderen. Het is géén normaal leven om altijd in eenzaamheid de dagen te slijten, tot de dood volgt. Het is een kwestie van fatsoen om de ouderen te betrekken. Ik heb in het bejaardenhuis, waar mijn moeder tot aan haar dood woonde, gezien, dat er ouderen woonden, waar nooit iemand (jaren lang) op bezoek kwam. In en in triest. … Mijn moeder kreeg tot aan haar sterfbed, elke dag bezoek, van een van haar kinderen of werd opgehaald voor een gezellige dag bij een van de kinderen (ze had er zeven) al of niet vergezeld van de partner en de kleinkinderen. We speelden spelletjes, zolang dat mogelijk was en keken foto’s. Haar kinderen hadden een schema opgesteld, wie wanneer zou gaan. En voordat ze haar man verloor en nog in het ouderlijk huis woonde, gingen een aantal kinderen en kleinkinderen, elke zondag op bezoek en ondernamen leuke uitstapjes. Ik begrijp steeds meer, dat onze familie zéér uitzonderlijk is. Als ik de programma’s op TV zie over eenzaamheid, schieten de tranen in mijn ogen. Wat een a-sociaal tuig loopt er rond in de maatschappij.