Bewegen werkt beter tegen rugpijn dan pijnstillers

Als u rugklachten heeft, kunt u beter meer bewegen in plaats van pijnstillers slikken. Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC.

Soorten pijnstillers

De pijnstillers helpen namelijk nauwelijks om de rugpijn te verminderen, maar geven wel nare bijwerkingen. Daarom is het beter om te blijven bewegen want dat heeft minder nadelen. 72% van de 55-plussers slikt pijnstillers. De helft gebruikt paracetamol en meer dan de helft NSAID’s, dat zijn ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac. Ook worden er zwaardere middelen gebruikt zoals tramadol of morfine die worden voorgeschreven door huisartsen.

Placebo

Volgens de onderzoeker neemt de rugpijn op een schaal van 100 met slecht 3,3 punten af door de ontstekingsremmers. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo.

Bijwerkingen

Veel ouderen zijn bang om iets te forceren als ze bewegen bij rugpijn, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en de rugpijn meestal vanzelf weer over gaat. Van de pijnstillers kunnen bijwerkingen als maagklachten en zelfs hartfalen ontstaan. Met name ouderen hebben meer kans op bijwerkingen doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken.

Geef een reactie