ALS

De berg op voor ALS

Op 29 mei 2019 is het weer zover: de Tour du ALS. Meer dan 1000 fietsers beklimmen dan de beruchte Franse berg Mont Ventoux om zo geld op te halen voor de strijd tegen ALS. Onder de deelnemers van dit jaar is onder meer Dokter Deen-acteur Jelle de Jong. 

Fietsen voor onderzoek

In de MAX-serie Dokter Deen heeft het personage van acteur Leopold Witte de ziekte ALS. Deze ziekte zorgt ervoor dat de zenuwcellen in het ruggenmerg in de hersenen langzaam afsterven. Er is momenteel nog geen werkende remedie, waardoor de meeste mensen na de diagnose nog 3 jaar te leven hebben. Natuurlijk hopen medici in de toekomst een medicijn voor de ziekte te kunnen ontwikkelen, maar hier is onderzoek voor nodig en dit onderzoek is duur.

Over Tour du ALS

Om de stichting ALS Nederland te helpen in hun strijd tegen de ziekte, wordt sinds 2012 de Tour du ALS verreden. In eerste instantie doen er 25 mensen mee, maar inmiddels is het deelnemersveld uitgebreid naar 1500 renners die ieder 1500 euro bij elkaar rijden. Dat het getal 1500 terugkomt, is niet toevallig. In Nederland lijden zo’n 1500 mensen aan ALS.

Dokter Deen

Zoals al gezegd heeft een personage uit de serie Dokter Deen ook ALS. De acteurs uit de serie hebben zodoende kennis gemaakt met de stichting ALS Nederland en willen graag iets betekenen voor de mensen die deze ziekte hebben. Daarom doen zij in 2018 als team mee aan de Tour du ALS. Dokter Deen-acteur Jelle de Jong (Robbert in de serie) kan er dan helaas niet bij zijn, maar in 2019 gaat hij alsnog de Mont Ventoux op. Hierover vertelt hij op 8 mei 2019 in Tijd voor MAX. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1.

Tour du ALS

Leopold Witte (links) uit Dokter Deen tijdens de Tour du ALS van 2018.

Wilt u Jelle steunen? Dat kan via de website van Tour du ALS.

(Bron: redactie tijd voor MAX. stichting ALS Nederland, website Tour du ALS)

Geef een reactie