corona app

Corona-app van OLVG landelijk beschikbaar: dit doet en en zo werkt het

Er wordt sinds een tijdje veelvuldig over corona-apps gesproken in de media. Meestal gaat het dan over de corona-app die de overheid aan het ontwikkelen is, maar er is ook nog een andere, grote corona-app: die van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis. Deze app is sinds kort door iedereen in Nederland te gebruiken.

Verschillende apps

Ze gaan beide over corona en het zijn beide apps, maar daar houden de overeenkomsten tussen de overheidsapp end die van her OLVG wel op. De aanstaande app van de overheid is er bijvoorbeeld op gericht om verspreiding van het virus tegen te gaan en de GGD te helpen met het uitvoeren van hun contactonderzoeken.

Controle, alleen dan anders

Deze app zal dus een controlerende functie hebben. In principe heeft het Corona Check-programma en de bijbehorende app Luscci van het OLVG ook een controlefunctie, maar dan op een heel andere manier. “Het doel is om de mensen gerust te stellen. Ze kunnen er door middel van het doorlopen van een aantal vragen achter komen of ze eventueel besmet zijn”, aldus ontwikkelaar Daan Dohmen, die de app samen met zijn collega Paul Bresser maakt. “De gegevens die deze mensen invullen komen bij medici uit verschillende ziekenhuizen in het land terecht. Zij analyseren de data en nemen bij argwaan contact op met de gebruiker van de app. Mensen kunnen via de app ook zelf telefonisch contact aanvragen.”

Dohmen benadrukt dat de app geen vervanging is van huisarts of GGD, maar hoopt wel dat de app de zorg enigszins kan ontlasten.

Zo werkt de Corona Check

Iedereen die de Corona Check-app van het OLVG wil gebruiken moet zich eerst aanmelden op de website van het programma. U vult hier een aantal persoonlijke en medische gegevens in. Daarna wordt u gevraagd om de door het OLVG ontwikkelde app Luscii (of Luscii Vitals in de appstore van Apple) te downloaden op uw smartphone.

In deze app kunt u inloggen met het mailadres waar u zich mee heeft aangemeld voor de Corona Check. Als u eenmaal bent ingelogd bij Luscii komt u op een scherm waar u kunt aangeven hoe het gesteld is met u gezondheid. Zo wordt u gevraagd om in te vullen of u kortademig bent, last heeft van keelpijn en of u verhoging heeft. U kunt deze gegevens elke dag opnieuw invullen.

In de Luscii app kunt u per dag aangeven hoe het gesteld is met uw gezondheid.

Als u niet direct snapt wat u moet doen kunt u bovenaan het scherm ook klikken op de informatiebutton en krijgt u meer uitleg over hoe de app werkt.

Tijd voor MAX

Tijd voor MAX besteedt op 22 april 2020 aandacht aan de Corona Check van het OLVG en de bijbehorende app. Bedenkers en ontwikkelaars Daan Dohmen en Paul Bresser zijn dan te gast. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Laat je geen APP aanpraten. Elke gelegenheid wordt gebruikt om de controle op de bevolking uit te breiden (naar voorbeeld van China, waar de regering elke stap van elke burger kan volgen). Een jaar geleden was er sprake van controle uitbreiding ten gevolge van de moslim aanslagen. Het is nu wachten op de volgende aanleiding om de burgercontrole te verscherpen.

    Weet U overigens waarom ouderen zoveel meer kwetsbaar zijn voor virussen? … Het menselijk lichaam heeft natuurlijke afweercellen in het bloed, die binnendringende virussen doden. Door medicijngebruik veranderd het afweersysteem en wordt een lichaam meer kwetsbaar. En juist ouderen gebruiken veel meer medicijnen als jongeren, waardoor de natuurlijke afweer tegen binnendringende verminderd. …

    johanna78 says:

    Terecht dat hierdoor het immuunsysteem wordt verzwakt maar dat geldt ook voor inentingen bij kinderen. Alle voordelen hebben ook nadelen. Met het ouder worden verzwakt sowieso het immuunsysteem. Overigens ik ben 79 jaar, slik geen medicijnen en ben heel dankbaar voor mijn goede gezondheid. De kwaaltjes die ik ooit heb gehad heb ik altijd op een natuurlijke manier opgelost en nooit door medicijnen. .