duizeligheid oefentherapie

Chronische duizeligheid verhelpen met online oefentherapie

Duizeligheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Het is zelfs één van de meest voorkomende klachten waarmee we naar de huisarts toegaan. Maar er is iets aan te doen. Het Amsterdam UMC ontwikkelde in samenwerking met de University of Southampton een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid in de vorm van een online oefenprogramma.

Duizeligheid

Duizeligheid is een vals gevoel van bewegen of draaien. Een belangrijk onderdeel van een duizelig gevoel, wordt veroorzaakt door ons evenwichtsorgaan. Dit orgaan ligt vlak bij uw oor, aan beide kanten ingebouwd in het bot. Er is niet makkelijk bij te komen, want het is heel kwetsbaar en opgeborgen in het rotsbeen achter het oor. Bij beweging wordt de stroom in het evenwichtsorgaan beïnvloed. Dat wordt vertaald door de hersenen naar beweging of een bepaalde stand in de ruimte. Dit is noodzakelijk om het evenwicht te bewaren en niet voortdurend om te vallen.

Evenwichtsorgaan

Vooral ouderen hebben vaak last van duizeligheid. Ze melden zich minimaal 1 keer per jaar met duizeligheidsklachten bij de huisarts. In veel gevallen gaat het dan om een aantasting van het evenwichtsorgaan. Want een niet goed functionerend evenwichtsorgaan kan uiteindelijk leiden tot evenwichtsstoornissen of duizeligheid.

Vestibulaire revalidatie

Huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt van Amsterdam UMC deed onderzoek bij ruim 300 patiënten. Uit dat onderzoek blijkt dat in alle gevallen van duizeligheid, oefenen helpt. Zo’n oefentherapie heet vestibulaire revalidatie, revalidatie van het evenwichtsorgaan. In dit geval gaat het om een trainingsprogramma van 6 weken. De oefeningen bouwen zich op en worden steeds moeilijker gemaakt zodat het evenwichtssysteem steeds meer wordt uitgedaagd.

Online oefenen

Deze oefeningen kunt u doen onder begeleiding van een oefen- of fysiotherapeut. Dit wordt alleen zelden door huisartsen voorgeschreven. En dat is jammer, want het onderzoek bewijst dat oefenen helpt. Om deze revalidatie toegankelijker te maken voor huisartsen en patiënten heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC het online oefenprogramma Vertigo Training ontwikkeld. Patiënten moeten  keer per dag eenvoudige hoofd- en nekbewegingen doen. De zwaarte van de oefeningen worden aangepast op de klachten van de patiënt. Op de website is ook meer informatie te vinden over duizeligheid en hoe er mee om te gaan.

Beschikbaar

Er wordt hard gewerkt om het online oefenprogramma zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor iedereen. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat het werkt. Het Amsterdam UMC laat weten dat het ontwikkelen van zo’n programma veel tijd in beslag neemt, want het moet natuurlijk wel aan alle wettelijke eisen voldoen. Heeft u tot die tijd duizeligheidsklachten? Ga dan naar uw huisarts en overleg over het volgen van een training bij een therapeut.

(Bron: Amsterdam UMC/Gezondheidsnet)

Geef een antwoord