Borende mondhygiënist? Niet als het aan tandartsen ligt!

Tot nu toe brengen we een bezoek aan de mondhygiënist om tandbederf te voorkomen en om precies te weten hoe we ons gebit het beste kunnen verzorgen. Als het aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ligt worden de bevoegdheden van de hygiënisten verruimd.

Achteruitgang

Tandartsen vrezen dat de mondzorg achteruit gaat als mondhygiënisten door verruiming van de wet BIG extra bevoegdheden krijgen en het hen wordt toegestaan te boren, tanden te vullen, röntgenfoto’s te maken en verdovingen te plaatsen.

Complicaties

“Wij houden de minister persoonlijk verantwoordelijk als straks patiënten de straat op worden gestuurd met ernstige kiespijn door bijvoorbeeld complicaties”, stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

Preventie

Volgen de tandartsen kunnen mondhygiënisten zich door meer taken steeds minder richten op preventie. “Terwijl juist op dit gebied qua mondgezondheid en zorgkosten nog veel winst is te behalen.” ANT is bang dat er ook bij de op het oog eenvoudige ingrepen complicaties kunnen optreden, wanneer bijvoorbeeld een zenuw wordt geraakt. ANT is wel voor het overdragen van taken van de tandarts, als dat in opdracht van de tandarts gebeurt en deze eindverantwoordelijk blijft voor de mondzorg.

Brandbrief

In een brandbrief aan Schippers waarschuwen de tandartsen er ook voor dat mondzorg steeds complexer is geworden. Met 2 kapiteins op een schip dreigen dubbele behandelingen, hogere zorgkosten en chaos en onzekerheid voor de patiënt, die niet weet waar hij terechtkan.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  margarita48 says:

  Ik heb een prima mondhygieniste, maar wil toch wel graag door de tandarts zelf behandeld worden, indien er iets gerepareerd moet worden. Schippers kan wel zoveel willen. Ze denkt alleen maar aan geld.

  peter64juitede says:

  nog even,
  dan kan de schoenmaker gelijk tydends het sleutels maken ,
  ook je mond mee doen
  waanzin ten top