boostervaccin

Boostervaccin voor 60-plussers, maar welke voorwaarden zijn er?

Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het grootste deel van de gevaccineerde, Nederlandse 60-plussers nog voor eind december 2021 hun boostervaccin kunnen krijgen. Heeft u de brief al binnen, maar nog geen afspraak gemaakt? Weet dan dat er een aantal belangrijke voorwaarden zijn.

Sneller prikken

Zoals minister De Jonge laat weten aan de Kamer, gaat er wat meer vaart gemaakt worden met het zetten van boostervaccins. Op het moment van schrijven worden mensen die begin jaren 40 geboren zijn uitgenodigd, maar als het aan de minister ligt moet een groot deel van de al gevaccineerde 60-plussers hun boosterprik voor 31 december 2021 hebben gehad.

6 maanden wachten

Mensen worden per post uitgenodigd en kunnen vervolgens via de telefoon of op coronavaccinatie.nl een afspraak inplannen. Het is hierbij wel van belang dat men de laatste prik uit de reguliere reeks minimaal 6 maanden geleden heeft gehad. Deze periode wordt aangehouden op aanraden van de Gezondheidsraad, het orgaan dat de overheid adviseert over zaken aangaande volksgezondheid en gezondheidszorg.
Op 2 november 2021 komt de raad met een advies rondom boostervaccineren, waarin ook staat dat 6 maanden de termijn is die wordt aangeraden tussen primaire vaccinatie en een booster. Dit heeft alles te maken met onderzoeksresultaten die laten zien dat na 6 maanden de hoeveelheid antistoffen afneemt, zeker bij mensen ouder dan 65 jaar. “Na primaire vaccinatie is de basisbescherming die met de huidige COVID-19-vaccins wordt bereikt lager bij toenemende leeftijd en bij nieuwe virusvarianten zoals de huidige deltavariant. Ook zijn er immunologische studies die laten zien dat na 6 maanden de concentraties neutraliserende antistoffen afnemen (‘waning immunity’). Doordat de niveaus van antistoffen na primaire vaccinatie bij hogere leeftijd wat lager zijn, zullen effecten van afname eerder te merken zijn bij oudere leeftijdsgroepen. Ook recente gegevens uit Nederland tonen een geleidelijke afname van concentraties van antistoffen onder ouderen, 6 maanden na vaccinatie”, valt er te lezen in het document.

Op basis van deze bevindingen adviseert de raad om een intervalperiode van 6 maanden aan te houden. Wie dan een boosterprik krijgt, heeft er het meeste profijt van. “Eerder prikken dan 6 maanden na de laatste vaccinatie geeft wel een boost aan de afweerreactie, maar deze is minder goed”, aldus het RIVM.

boostervaccin
Lees ook: Hoe zit het? Moet u een nieuw coronabewijs aanmaken na boostervaccin?

Corona gehad? 6 maanden wachttijd

Bent u 6 maanden geleden geprikt, maar heeft u in de tussentijd corona gehad? Ook dan moet u 6 maanden wachten. Vermoedelijk is dat omdat het lichaam antistoffen aanmaakt na een besmetting, waardoor vlak daarna een boostervaccin geven minder zinvol is.

Zelf bijhouden?

Het boostervaccin werkt dus in beide gevallen het best na 6 maanden wachten. Met deze intervalperiode wordt rekening gehouden tijdens het maken van een afspraak bij de GGD, dus u hoeft dit niet zelf te controleren.

(Bron: RIVM, Gezondheidsraad, NOS, GGD, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Dick Sassem says:

  En hoe is het met mensen die geheel ontzuurd zijn? Mijn lichaamsvochten hebben allemaal ’s ochtends een zuurgraad pH 7 of beter; ’s avonds wel het wel eens pH 6,5 zijn. Corona achtige virussen kunnen daar absoluut niet tegen. Zij zoeken zure cellen om gekopieerd te worden. Bij aftasten van basische cellen valt hun zure jasje uiteen en is hun RNA-kern verloren. Ik heb mij in februari en maart 2021 tweemaal laten vaccineren met Pfizer en krijg 11 december een booster Pfizer. Dat doe ik allemaal voor mijn echtgenote, buren, dorpelingen, landgenoten en verder alle medemensen, die door mij niet besmet mogen worden. Ik ben 84 en voel mij als Boeddhist verantwoordelijk voor wat ik andere levende wezens zou kunnen aandoen.

   Justme58 says:

   Dit is iets wat ik nog niet eerder gehoor heb, van die zuurgraad in je lichaam. Waar vind ik die informatie en hoe kan je erachter komen wat de zuurgraad van je lichaam is?

   geem2 says:

   Besef je wel dat door die prikken je verwijderd word van je Zijn, jammer dat je dat als ware Boedhist niet beseft.

  geem2 says:

  Hoe kunnen ze me verleiden tot iets als ze kunnen niet aangetoond dat mijn imuunsysteem niet is orde is en dan met een materie die nog steeds in een experimentele fase verkeerd. Dat vele zich laten overhalen jammer, maar gelukkig zijn er vele die hun verstand gebruiken en zich niet laten prikken. Dan nog het volgende hoe meer geprikten hoe meer besmettingen rara leg me dat eens uit. Beter leg eens uit wat er echt aan de hand is. We worden belogen en bedrogen door de Jong en Rutte alias de firma Leugen en Bedrog.

   sunsun says:

   en anderen besmetten is niet belangrijk geem? Ben je ook zo iemand die afstand houden niet belangrijk vindt? Neem eens een kijkje op de ICs, dan heb je misschien wat meer gevoel voor anderen

   maxwout says:

   “hoe meer geprikten hoe meer besmettingen rara leg me dat eens uit”. Ik zal het proberen. Ten eerste is er geen (of maar een heel klein) verband tussen meer geprikten en meer besmettingen. Heel simpel gezegd, omdat het een nieuw virus is, zal iedereen dus één of meerdere keren besmet raken. Niemands immuunsysteem is 100% waterdicht en zeker niet tegen iets wat nog onbekend is voor het immuunsysteem. Gezond leven, gezond eten en sporten helpen wel je lichaam versterken zodat je beter bent voorbereid op infecties en besmettingen en zo maar versterken niet direct je immuunsysteem. Vaccinaties daarentegen versterken wel je immuunsysteem. Het tempo van besmettingen hangt af van individuele weerstand, werkzaamheid van vaccinaties, weersomstandigheden, aantal sociale contacten, mortaliteit, bloedgroep, varianten die ontstaan, groeiende immuniteit, enz. Het aantal besmettingen zal dus voorlopig blijven stijgen. De gevolgen worden echter steeds minder rampzalig of fataal naarmate er meer mensen zijn die weerstand hebben opgebouwd door besmetting of vaccinatie. Naast het feit dat het aantal besmettingen stijgt, stijgt ook het aantal geprikten, en stijgt ook de inflatie (in NL), stijgt ook het aantal asielzoekers, daalt ook het aantal werklozen (in NL). Maar dat wil niet zeggen dat er een direct eenduidig verband is tussen twee van deze zaken. Een heel klein verband tussen groei van geprikten en groei van besmettingen is misschien dat geprikten zich wat veiliger wanen en meer sociale contacten hebben dan voor dat zij geprikt waren en dus meer mensen besmetten. Want ook gevaccineerden kunnen nog steeds ziek worden (maar in veel mindere mate) en dus anderen besmetten. Dat er op sommige dagen net zo veel gevaccineerden als niet-gevaccineerden in het ziekenhuis liggen is nogal logisch omdat de gevaccineerden ruim in de meerderheid zijn, alleen procentueel raken er veel minder gevaccineerden besmet (en ook minder ernstig). Ik zou zelf niet het risico willen lopen op long-covid aandoeningen. En wat experimenteel betreft, tja ze zijn natuurlijk al vanaf 2003 bezig met het SARS-virus en sinds 2012 met het MERS-virus, ook allebei Coronavirussen. Wat wel klopt is hoe meer geprikten, hoe minder niet-geprikten. En hoe meer besmettingen hoe meer lijden.

  EdwinenPeter says:

  We zijn al bijna twee jaar in de ban van het covid 19 en nog steeds weten ze, de minister van VWS niet de juiste maatregelen te nemen. Het wordt steeds strenger en de beperkingen worden steeds uitgebreider. De minister heeft met zijn uitspraken heel wat op zijn geweten tenminste als hij al een geweten heeft. Hij heeft twee grote bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet dus is hij niet de minister van volksgezondheid voor de gehele bevolking,nee hij is de minister van volksgezondheid voor diegene die zich met zijn experiment bezig houden. En de rest wordt in een hoek gedreven waar je niet uit kunt. Alle omroepen doen daar aan mee en zullen nooit een tegengeluid laten horen. Misschien straks als het te laat is en de gevaccineerden er achter komen dat ze ook steeds meer te maken krijgen met nieuwe eisen. Ook steeds meer beperkingen en meer inzicht in de bijwerkingen, en weer een nieuwe boosterprik. Ik wist in februari 2020 ook niet wat er gebeurde totdat ik mij er in ging verdiepen en mensen als Ad Verbruggen, Pierre Kapel, Theo Schetters, Sven Ake Hulleman en vele anderen heb beluisterd die voorts vele deskundigen aan het woord lieten die een totaal ander licht lieten schijnen op deze pandemie. Vanuit de WHO en even later ook De Jonge werd als gewaarschuwd dat deze zaak wel vijf jaar zal kunnen duren. Was het niet De Jonge die zij dat de ouderen en kwetsbare gevaccineerd moesten worden, later de kinderen om besmetting van oma of opa te voorkomen. Was het niet de Jonge die er voor heeft gezorgd dat mensen in totale eenzaamheid kwamen te sterven en in afzondering werden behandeld door de begrafenisondernemer en waarvan mensen in grote psychische nood kwamen te verkeren door niet normaal afscheid van hun geliefden konden nemen. Er zijn al meer dan een half miljoen gezonde levensjaren verloren gegaan. Tot hoever zullen ze gaan,

   WeeGee says:

   Er is op dit moment een kabinetsformatie gaande. Als ik u was, zou ik mij zeer snel aanmelden als kandidaat minister of zelfs minister-president. Uw reactie geeft aan dat u heel precies zou weten wat er moet gebeuren, zulke mensen hebben we nodig! Of??