IJsselmeerziekenhuizen

Beperkte doorstart IJsselmeerziekenhuizen met teleurstelling ontvangen

De failliet verklaarde IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad en Dronten maken een doorstart, maar wel in uitgeklede vorm. Inwoners kunnen er terecht voor 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken, maar volwaardige afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde zijn er voorlopig niet haalbaar. In Lelystad is met teleurstelling gereageerd en de gemeenteraad roept op tot een manifestatie om het ziekenhuis te ‘omarmen’.

Doorstart

De curatoren van de bankroete IJsselmeerziekenhuizen hebben overeenstemming bereikt met ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk over een doorstart van de zorgactiviteiten. De zorg in de regio zal zo goed mogelijk worden gewaarborgd, aldus een woordvoerder van de ziekenhuizen. Ziekenhuis St Jansdal zet de poliklinische zorg in Lelystad en Dronten voort. Er blijven voorzieningen met poliklinieken, voor diagnostisch onderzoek, met poliklinische operatiekamers, voor dagbehandelingen en met een spoedpoli voor 7 dagen per week van 8 uur in de ochtend tot 10 uur ’s avonds. Voor behandeling waarbij nachtopname nodig is, kunnen patiënten er echter voorlopig niet meer terecht.

Spoedeisende hulp

St Jansdal ziet volgens eigen zeggen op dit moment geen mogelijkheden om een volwaardige Spoedeisende Hulp te verwezenlijken. Het ontbreekt aan zorgpersoneel voor een intensive care, een ok-team, een beddenhuis, een interventieradioloog, een kinderarts, 24/7 radiologie en laboratoriumfaciliteiten. De komende tijd moet er meer duidelijk worden over de precieze omvang van de voort te zetten zorg en het aantal werknemers dat een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt. Er wordt een overgangsfase onder bewindvoering van de curator gestart, die tot 1 maart 2019 duurt.

Minister bekijkt mogelijkheden

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zegt blij te zijn “dat de doorstart gelukt is en dat partijen er uit zijn gekomen”. Maar legt zich niet definitief neer bij het verdwijnen van acute zorg uit Lelystad. “Ik blijf mij inzetten om te kijken wat er meer mogelijk is. Als het niet dit jaar is, dan wellicht volgend jaar. Dat betekent dat ik, zoals ik ook aan de Tweede Kamer heb toegezegd, zo snel mogelijk met partijen om tafel ga om te kijken welke mogelijkheden ze daarvoor zien”.

Ziekenhuis Lelystad omarmd met manifestatie

De Lelystadse gemeenteraad is teleurgesteld dat “een volwaardig ziekenhuis’’ met functies als spoedeisende hulp en acute verloskunde “niet of onvoldoende in de plannen zit’’. Ook in de samenleving is de teleurstelling hierover duidelijk merkbaar volgens de raad. Daarom wordt iedereen in de stad en omgeving die zich betrokken voelt bij het ziekenhuis opgeroepen om op zondag het hospitaal te ‘omarmen’. Met de een uur durende manifestatie wil de raad “uiting geven aan de gevoelens in de samenleving, de zorgverleners een hart onder de riem steken en het belang van een goede en volwaardige ziekenhuisvoorziening in Lelystad onder de aandacht van de beslissers brengen’’. De bedoeling is dat de manifestatie zondag om 13.00 uur begint. Verschillende betrokkenen, onder wie burgemeester Ina Adema van Lelystad, houden een toespraak. Rond 13.30 uur wordt het ziekenhuis ‘omarmd’.

Urk

Er wordt nog onderhandeld met de Stichting Antonius Zorggroep over voortzetting van zorg in de Noordoostpolder en op Urk. De verwachting is dat daar begin volgende week meer duidelijkheid over komt.

Lees ook: hoe nu verder na faillissementen MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen?  

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Andrea51 says:

  Het is verschrikkelijk dat dit allemaal zo maar kan gebeuren. Woon zelf in Lelystad en voorzie toch ernstige situaties als je spoedhulp nodig hebt. Wat ook nog meespeelt is dat vele zorgverzekeraars nog niet eens de contracten rond hebben met het St Jansdal voor 2019. Waar moet je dan naar toe als daar geen contract mee afgesloten wordt? Dit is geen goede zorg meer. De patiënten worden de dupe.

  Alida4711 says:

  Volgens mij worden wij in de maling genomen. Wij willen gewoon in dit gebouw onze zorgverlening terug. Geen nieuwbouw ter meerdere glorie van welke directeur dan ook. Waar is het geld gebleven en waar komt het geld vandaan voor die nieuwbouw. Ik ben een eenvoudige burger en ik snap er niets van. Wie kan mij dit uitleggen?

   Hanneman says:

   Beste Alida,

   Hanneman says:

   Nou en óf u in de maling wordt genomen. Wij worden collectief belazerd en lijken akkoord te zijn. Ik, net als U eenvoudig burger, snak ook naar een verklaring. Het is voor mij ook niet te bevatten dat de bevolking van ons land dit VVD-gedoe allemaal zélf wil. Maar die gewenste uitleg komt er niet. Er komen nog wel, vanwege de aanstaande verkiezingen, wat door Arend Jan Boekestijn rondgeroepen gelukkigheidsverklaringen van bus en vrachtwagenchauffeurs. Voorts komt het CBS of het CPB, na overleg met de VVD-top, met publicaties over het eindelijk gerealiseerde tevredenheidsgevoel bij ouderen en over de lagere schoolkinderen die uit de rode rapportcijfers raken en weer allemaal heel knap kunnen hoofdrekenen. Homo’s krijgen al maanden geen klappen meer en de tegenstanders van kernenergie zijn van inzicht veranderd. Als maatschappij dienen wij ons thans te richten op de aanstaande elfstedentocht. Men gelieve strakjes ook de stoep van de buren sneeuwvrij te houden.