antibiotica

Antibioticakuren wel of niet afmaken?

Antibioticakuren afmaken of niet? Daarover is momenteel veel te doen. Een recent Brits onderzoek zegt dat afmaken in sommige gevallen geen zin heeft, maar onze columnist dokter Ted van Essen nuanceert dit idee.

Kuur afmaken nergens voor nodig?

Op dit moment krijgen veel mensen het advies om de antibioticakuur helemaal af te maken als er een wordt voorgeschreven. Er mag geen pil overblijven. Dit wordt gedaan omdat het idee is dat bacteriën resistent kunnen worden als de antibioticakuur niet helemaal wordt afgemaakt. Volgens het Britse onderzoek is dit niet waar en is het nergens voor nodig om een kuur helemaal af te maken. De wetenschappers die betrokken zijn bij het onderzoek, zeggen zelfs dat het tegenovergestelde waar is: wie langer dan nodig antibiotica slikt, maakt juist kans om resistent te worden.

Specifieke aanpak

Dokter Ted van Essen deelt deze mening van de onderzoekers, maar pleit voor meer onderzoek en een specifiekere aanpak. “Voor urineweginfecties worden tegenwoordig al heel korte kuren gegeven. Maar voor een ontsteking aan je hartklep moet je wel langdurig antibiotica in de aderen krijgen en dat geldt ook voor een Lyme-zenuwontsteking. Kortom, het is niet ‘one size fits all”, aldus de voormalige huisarts.

‘Minder kuren is een beter idee’

Van Essen stelt ook dat het niet voorschrijven van antibiotica een nog betere optie is dan de kuren sneller stopzetten: In de praktijk zal het vaak zo gaan dat mensen de kuur vergeten af te maken als ze weer opknappen. Aannemelijk is dat de antibiotica achteraf gezien helemaal niet nodig waren. Waarschijnlijk is de helft van de kuren met antibiotica overbodig, maar geven ze wel bijwerkingen en aanleiding tot resistentievorming.”

Ouderen

Hoewel Van Essen denkt dat antibiotica soms meer stuk dan heel maken, zal hij in sommige gevallen toch een kuur voorschrijven. “Er zijn kwetsbare ouderen bij wie ik als huisarts wat sneller antibiotica zou voorschrijven. Maar gezonde ouderen kunnen heel goed infecties zelf bestrijden, en al helemaal als het om virale infecties gaat.”

(Bron: Ted van Essen, de Volkskrant)

Geef een reactie