ambulances

Ambulances vaak te laat bij noodgeval

Landelijk is afgesproken dat 95 procent van de ambulanceritten hooguit een kwartier mag duren. In de 2 grootste steden zijn ambulances echter relatief laat ter plaatse. Ook op het platteland doen de ambulances er vaak langer dan een kwartier over om bij een noodgeval te arriveren.

400.000 ambulanceritten geanalyseerd

Zeewolde (Flevoland) scoort het slechtst: daar kwam 29 procent later aan dan eigenlijk de bedoeling is. De gemeenten Oirschot en Molenwaard doen het niet veel beter, met 28 procent te laat. Op het eiland Goeree-Overflakkee wordt de norm in 19 procent van de ritten niet gehaald. Dat blijkt uit een dinsdag 18 oktober 2016 verschenen analyse van RTL Nieuws, waarbij 400.000 ambulanceritten geanalyseerd zijn op gemeenteniveau.

Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam lukt het in 7 procent van de spoedgevallen niet om binnen een kwartier ter plaatse te zijn, in Rotterdam moeten mensen in 6 procent van de gevallen langer wachten. Steden waar het wel goed gaat zijn Leiden, Dordrecht, Enschede, Heerlen en Nijmegen. Minder dan 2 procent van de ritten kwam vorig jaar te laat. In sommige gemeenten was de ambulance bij alle ritten op tijd: in Uitgeest lukte dat het vaakst, alle 33 keer.

Extra geld

Een woordvoerder van Ambulance Amsterdam vertelt dat het aantal ritten in 5 jaar met 20 procent is toegenomen. Dat komt onder meer door vergrijzing, maar ook door de grote groei van het toerisme in de hoofdstad. “Toeristen kijken niet altijd goed uit of blijven met hun fiets in de tramrails hangen.” Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte onlangs bekend dat ze meer geld uittrekt voor de ambulancezorg. Er komt 16 miljoen euro per jaar bij om de toenemende drukte het hoofd te bieden. Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse ambulancezorg is verbetering wel een zaak van lange adem. “Het is helaas niet zo dat je meteen een blik verpleegkundigen kunt opentrekken. Het is een lang opleidingstraject.”

Responstijd

Bij de meeste noodgevallen, ongeveer 58 procent, duurt het tussen de 5 en 10 minuten dat de ambulance ter plaatse is. In 8 procent van de gevallen is de ambulance zelfs nog sneller en bij 29 procent van de ritten duurt het langer dan 10 minuten, maar korter dan een kwartier. Het gaat daarbij om de responstijd, de tijd tussen het moment dat iemand 112 belt en het moment dat de ambulance ter plaatse aankomt.

(Bron: ANP, RTL)

Geef een antwoord