Politie

Politie kampt met tekort aan agenten

De Nationale Politie kampt met een tekort aan agenten en dat heeft nare gevolgen. Zo blijven aangiftes liggen omdat er niemand is om ze te verwerken. Dit probleem speelt al langer op het platteland, maar ook in de steden is het nu aan de orde.

Platteland

In juni 2017 trekken 12 commissarissen van de koning aan de bel over het agententekort in plattelandsgemeenten. Daardoor kampen veel dorpen met problemen. Met name in Gelderse  vakantieparken is het ondermijnen van het gezag volgens de commissarissen eerder regel dan uitzondering. Ook doet de politie er in veel gevallen te lang over om op de plaats delict te komen.

Aangiftes

Hoewel in de grote stad adequaat ingegrepen wordt bij noodgevallen, blijven veel aangiftes daar soms maanden liggen. Zeker in de zomerperiode, als veel agenten met verlof zijn. Alleen in Amsterdam al worden tientallen nieuwe zaken niet behandeld door personeelstekort. “Dat zijn vooral inbraken en diefstallen”, verklaart de woordvoerder van de Amsterdamse politiechef Aalbersberg in het Algemeen Dagblad (AD). Ook tips over hennepkwekerijen en doorrijden na een ongeval worden niet in behandeling genomen. Dit zorgt niet alleen voor grote frustaratie bij degene die de aangifte doet, maar ook bij de agenten zelf, zegt de woordvoerder tegen het AD. Ook in Rotterdam is de situatie nijpend.

Geen oplossing

Voormalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft rond 2013 aan verschillende politieteams in Nederland beloofd dat zij meer agenten krijgen. Nog steeds toekomstmuziek, vertelt Leen Spoor van de Rotterdamse tak van politiebond ANPV aan het AD. “De instroom van duizenden nieuwe politiemensen die hij beloofde, is nooit gerealiseerd. Daardoor kunnen we niet op de gewenste sterkte komen.”

Hoe de tekorten op het platteland en in de steden wel opgelost gaan worden, is nog onbekend.

(Bron: AD, ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Maar ook in de steden is het nu aan de orde? … Wat is dit voor gezwets, ook in de steden is al tientallen jaren een tekort aan politieagenten. Al tientallen jaren is er bezuinigd op de politie. Niet alleen in aantallen agenten maar ook op de salarissen en opleidingsniveau van de agenten. Als je ziet wat voor bagger dat ze binnenhalen, aspirant agenten die niet eens een fatsoenlijke opleiding hebben, die niet eens fatsoenlijk Nederlands kunnen schrijven. Naarmate internet fraude toenam, zat de politie met een probleem, omdat het merendeel van de agenten, nog nooit een computer van dichtbij hebben gezien. Op de politiebureaus werden typemachines gebruikt, uit de jaren zestig, waarop de agenten met twee vingers, 10 aanlagen per minuut maakten. Agenten met psychische problemen. Agenten die onder de medicijnen zitten. Agenten die zo corrupt zijn als de neten. Jaren lang hebben z.g. allochtonen binnengehaald, en werd er niet zo nauw gekeken naar opleiding en strafblad, die na korte tijd weer werden ontslagen omdat ze corrupt waren. Al tientallen jaren heeft de politievakbond gewaarschuwd, voor een situatie als deze. De leiding probeerde het probleem op te lossen met hulpagenten en stadswachten. En ondertussen werd Nederland een eldorado voor internationaal tuig, die wisten dat je na een arrestatie, binnen een uur weer vrij rondloopt. En om het allemaal niet zo ernstig te doen lijken, worden misdaadcijfers vervalst, aangiftes niet afgehandeld. Elk commentaar werd de kop ingedrukt. Met als gevolg, dat de goede politieagenten overspannen raken, in de WAO verdwijnen, of een andere baan gaan zoeken. Een groot deel van het landelijk corps zit ziek thuis. En de bevolking kan het bezuren, die zitten met het probleem, dat de misdaad welig tiert.