Alzheimer in vroeg stadium aan te tonen met bloedtest

Er is een nieuwe bloedtest ontwikkeld die al in een heel vroeg stadium de ziekte van Alzheimer kan aantonen, lang voordat de ziekte zich openbaart. Dankzij een reactie op autoantistoffen in het bloed kan tot wel 10 jaar voor de 1e symptonen zich aandoen onderscheid worden gemaakt tussen alzheimer en andere vormen van hersenschade.

Willen we het weten?

Tot nu toe bestond er nog geen test die 100 procent zekerheid geeft in de prognose, dit is dan ook een grote wetenschappelijke vooruitgang. De vraag is echter of we het wel in zo’n vroeg stadium wíllen weten. Er is op dit moment immers nog geen genezing mogelijk. Myrra Vernooij-Dassen, directeur van het Radboud Alzheimer Centrum:  “Het is goed om deze kennis te hebben, maar is het ook goed om 10 jaar voordat je ziek wordt te weten dat je alzheimer hebt? Ik betwijfel het. Ik denk niet dat mensen hier gelukkiger van worden.”

Onherstelbare hersenschade

De onderzoekers zijn zich bewust van dit gegeven, maar wijzen erop dat patiënten die er heel vroeg bij zijn wellicht baat kunnen hebben bij experimentele behandelmethoden. “In een vroeg stadium van de ziekte zijn behandelingen waarschijnlijk een stuk effectiever”, geeft Robert Nagele, de leider van het onderzoek aan. Volgens Nagele kan de ziekte in de toekomst misschien al behandeld worden, voordat er onherstelbare schade aan de hersenen optreedt. Het is overigens niet bekend wanneer de test wijd ingezet gaat worden. Volgens de wetenschappers is er eerst nog meer onderzoek nodig.

Zou u de bloedtest willen als die beschikbaar komt?  

Lees verder over de verschillende soorten dementie en de cursus Omgaan met Alzheimer.

(Bron: RTL Nieuws)

Geef een antwoord