asprines

Als hartpatiënt stoppen met aspirines? Doe het niet

Veel mensen die ooit een hartaanval of beroerte hebben gehad slikken aspirines en dat is niet zonder redden. Deze pilletjes zouden weleens iemands leven kunnen redden, zo blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek.

Verhoogde kans op tweede aanval

Het onderzoek is gedaan onder 600.000 mensen met een vaatziekte of een verhoogd risico daarop. Hieruit blijkt dat de groep die stopt met de voorgeschreven aspirines, 50 procent meer kans maakt om nog een dergelijke aanval te krijgen. Dit komt omdat aspirines de bloedpropvorming in de beschadigde kransslagader van hart of hoofd tegengaan. Als deze niet meer worden geslikt, dan is het voor het bloed makkelijker om weer te gaan stollen.

Afweging

Hoewel aspirines een gunstig effect hebben op de gezondheid van hart- en vaatpatiënten, vergroten deze pilletjes wel de kans op een maagbloeding. Vooral mensen die het veel gebruiken lopen risico een dergelijke bloeding te krijgen. Uit het Zweedse onderzoek blijkt echter dat veel van hen vinden dat dit risico opweegt tegen de bescherming die het medicijn biedt tegen een tweede hartaanval of herseninfarct.

Preventief aspirines slikken

Hoewel het dus goed is om als hartpatiënt regelmatig aspirines te slikken, wordt dit ook gedaan door gezonde mensen die hiermee een hartaanval of herseninfarct willen voorkomen. Geen verstandige keuze, zeggen deskundigen. Deze mensen maken – net als hart- en vaatpatiënten- meer kans op interne bloedingen. Ook blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum (AMC) dat personen die het dagelijks slikken, meer risico lopen om een ernstige oogziekte te ontwikkelen die scherpstellen moeilijker maakt.

Wilt u meer weten over hartinfarcten en hartaanvallen? Bekijk dan onze artikelen over deze onderwerpen.
Hartinfarct
Hartaanval

Slikt u vaak aspirines?

(Bron: website AMC, NRC, ANP)

Geef een reactie