Duur 09:12
Gepubliceerd op 29 september 2015

Hartinfarct

Elk jaar op 29 september roept de Hartstichting iedereen op om iets roods te dragen om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Doodsoorzaak nummer 1

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn op de borst die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek. Deze pijn duurt ook in rust langer dan 5 minuten en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Daarnaast hebben vrouwen – vaker dan mannen – een of meer van de volgende klachten: pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling, misselijkheid of braken. Bij vrouwen komt een stil infarct vaker voor dan bij mannen.

Mannen krijgen het ook, maar bij vrouwen vormen hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1. Bij mannen staat het op de tweede plaats. Dat er meer vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten komt mede doordat bijvoorbeeld een hartinfarct bij vrouwen veel minder snel wordt herkend.

Slagaderverkalking

Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door het dichtslibben van de slagaders, slagaderverkalking of atherosclerose genoemd. Mannen hebben vaak de klassieke vorm van slagaderverkalking; vernauwingen zitten meestal opeengehoopt in een grotere tak van de kransslagaders. Bij vrouwen zijn de grote takken vaak schoon. Bij hen vernauwen de kransslagaders zich meestal in een langzamer tempo en over een grotere lengte. De vernauwingen bevinden zich vaker in de kleinere bloedvaten. Dit wordt ook wel het micro-vasculair syndroom genoemd. De vernauwingen in deze kleine uitlopers zijn minder goed te zien tijdens een hartkatheterisatie.

Nieuwe techniek katheterisatie

Het OLVG heeft als eerste een speciaal echoapparaat dat driedimensionale beelden geeft van de hartkleppen en bloedstroom door het hart. Die echo wordt niet vanaf de buitenkant opgenomen, maar vanuit een slangetje in de slokdarm. Hierop is bijvoorbeeld te zien of een hartklep lekt. Dat is makkelijk voor de hartchirurg zodat hij van tevoren weet hoe de operatie moet verlopen, maar ook fijn om uit te leggen aan patiënten wat eraan mankeert. Deze techniek is gebaseerd op ultrageluid en stralingsvrij. Door nieuwe computertechnieken zijn driedimensionale bewegende beelden inclusief bloedstroom af te beelden. Ze hopen hiermee betere conclusies te trekken en beter de behandeling te kunnen bepalen, wat de patiënt ten goede komt. Het gebruik van de CT-scan kan de geheimen van het vrouwenhart wellicht wat beter ontsluiten dan de oudere methode met hartkatheterisatie. Bij zo’n katheterisatie wordt er contrast in de kransslagaders gespoten en dan is de vernauwingen zichtbaar op een röntgenfoto. Bij vrouwen werkt dat soms niet. Dan is een scan of een MRI nodig.

Signalen

Overgangsklachten lijken soms een beetje op hartklachten. Bij hartkloppingen en vermoeidheid wordt daarom vaak aan de overgang gedacht. Tot de overgang lijken vrouwen een bescherming te hebben tegen hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk komt dit door een beschermend effect van vrouwelijke hormonen op de vaatwand van de kransslagaderen. Maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge bloeddruk of suikerziekte hadden, moeten extra in de gaten gehouden worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met zwangerschapscomplicaties een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Na de overgang neemt het risico toe en krijgen ze vaker te maken met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en diabetes.

Onderzoek

Het hartinfarct was vroeger een typische managerziekte: jonge mannen die (te) hard werken en ongezond leven. Die mannen hebben er op aangedrongen dat er meer onderzoek wordt gedaan. Vrouwen worden vaak uitgesloten van onderzoek, omdat ze zwanger kunnen zijn of ongesteld en dat zou de resultaten van het onderzoek kunnen beïnvloeden. In de statistieken is te zien dat vrouwen gemiddeld 10 jaar later een kransslagaderziekte ontwikkelen dan mannen. Misschien dat we hier toch ook wel van enige leeftijdsdiscriminatie kunnen spreken.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 29 september 2015.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Abbertje says:

  Onlangs las ik een artikel van het LUMC dat in 2010 is gepubliceerd, dat het voor ouder boven de 80 jaar en al lang hoge bloeddruk hebben, hier maar niets aan te doen, getiteld “Hoge bloeddruk bij ouderen soms juist gezond”.

  Ik ben vrouw van 83 jaar, en heb al zéér lang een bloeddruk van gemiddeld 180 b.d. en 90 o.d. Ik ben daar nooit voor behandeld. Vorig jaar Mei kreeg ik (volgens zeggen) een hartinfarct. Ik had hevige pijn in mijn maag, maar geen andere klachten zoals pijn linkerarm, kramp op borst of kaak of schouderbladen. Had het ook niet benauwd.
  Ik woon alleen, en heb na enige tijd 112 gebeld. Ambulance heeft via infuus medicatie toegediend en mij naar het ziekenhuis gebracht. Dit gebeurde ‘s-nachts. In het ziekenhuis ook medicatie gekregen. Pas in de loop van de dag werd ik onwel met flinke pijn op borst, zweten en overgeven. Ben gekatheteriseerd, maar men kon in eerste instantie niets vinden. Na zéér lang zoeken vond men een “piep klein” (zo werd mij gezegd) bloedpropje. Ben daarna gedotterd, en kreeg 12 medicijnen. 6 dagen ziekenhuis.
  Mijn behandelend cardioloog én huisarts wisten, na enkele maanden, nergens van. Vooral mijn cardioloog was zéér verbaasd. Mijn huisarts heeft bij thuiskomst direct de medicatie geminderd. Slik nu wat bloedverdunners + maagtablet.
  Nu laat mijn cardioloog mij weten dat ik wél een hartinfarct heb gehad. Ik heb daar zéér mijn twijfels over. Mijn huisarts reageert niet als ik er naar vraag. Ik krijg ook geen nazorg! Sinds dat hartinfarct heb ik veel klachten, zowel fysiek als mentaal. Ik was een actief persoon tot aan dat “hartinfarct”. . Veel wandelen en fietsen. Nu ben ik al een jaar lang een wrak. Er is mij zelfs gezegd, dat ik niet wil accepteren dát ik een hartinfarct heb gehad. Ik mag ook de bijsluiters van medicatie niet lezen van cardioloog.
  Zou graag advies willen van Max wat ik in deze het beste kan doen. Heb wel aan het med.tuchtcollege gedacht.
  Ik kan telefoongesprekken niet verstaan. Eventuele reactie graag per e-mail, en dank voor Uw bemoeienis.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Abbertje, bedankt voor uw reactie. Wat ongelooflijk vervelend wat u heeft meegemaakt en dat u nog steeds zoveel klachten heeft. Wij kunnen u helaas niet zo eenvoudig gezondheidsadvies geven, maar misschien is het een idee om een ‘second opinion’ aan te vragen. Dan kunt u met een arts die de voorgeschiedenis niet heeft meegemaakt nog eens uw situatie bespreken.

Bekijk ook

Meer