Duur 02:14
Gepubliceerd op 29 maart 2016

Gemeenten verwachten in 2020 tekort aan seniorenwoningen

Meer dan de helft van de gemeenten verwacht in 2020 een tekort aan passende seniorenwoningen te hebben, zo blijkt uit onderzoek van de ANBO.

Groeiend tekort

4 op de 10 gemeenten geeft nu al aan een tekort te hebben en dat aantal blijft de komende jaren groeien, aldus de ANBO. Het gaat vooral om gemeenten met minder dan 100.000 inwoners, omdat daar veel ouderen wonen. Het aantal senioren stijgt door de vergrijzing flink en veel ouderen willen of moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Onduidelijkheid

Er heerst bij een aantal gemeenten nog veel onduidelijkheid over hoe de ouderen eigenlijk wonen. Bijna de helft van de ondervraagde gemeenten weet namelijk niet hoeveel geschikte seniorenwoningen er beschikbaar zijn. En slechts 28 procent van de gemeenten heeft zicht op de woningen die relatief eenvoudig kunnen worden aangepast voor mensen met een beperking. “Het verschil in inzicht per gemeente verschilt enorm. Er moet meer structureel zicht zijn op gemeenteniveau over zorgvraag, het aantal geschikte woningen en over sociale veiligheid,” aldus Liane Den Haan, directeur van de ANBO.

Cultuuromslag

Het kabinetsbeleid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Volgens Liane den Haan willen de meeste senioren dat ook. “Er moet alleen wel een geschikte woning voor handen zijn of je moet je woning kunnen aanpassen.” Om langer zelfstandig wonen tot een succes te maken moeten partijen op lokaal niveau intensief samenwerken. Dat gebeurt ook al: in driekwart van de gevallen zijn er prestatieafspraken gemaakt over te behalen resultaten, zo blijkt uit het onderzoek. “Maar met zorgaanbieders of met andere gemeenten of projectontwikkelaars worden door minder dan 20 procent van de gemeenten prestatieafspraken gemaakt. Daar moet de cultuuromslag dus nog plaatsvinden om de behoefte aan zorg en wonen te kunnen voorzien”, aldus de ANBO.

Geef een reactie

Reacties (3)

  opaspetter says:

  Het tekort aan senioren woningen bestaat in mijn dorp ( Best) al enkele jaren. Maar regeren is vooruitzien en dat is voor heel veel bestuurders heel moeilijk.

  Lily de Vries says:

  In de gemeente Haarlemmermeer/Hoofddorp verkoopt Ymere gewoon de seniorenwoningen nu aan gezinnen (zolderkamer in 2en delen) badkamer is beneden met officiële slaapkamer voor senior. Zeiden dat er geen belangstelling genoeg voor was en zo blijven alleenstaande ouderen (wo ikzelf) n eengezinswoning bezet houden want verhuizen is sowieso ook al te duur. Zeker als je ook nog Toeslagen voor huur hebt.
  Leve minister Stefano Blok met z’n huurwet. .?

   Lily de Vries says:

   Had natuurlijk moeten staan Stef Blok

Bekijk ook

Meer