11e editie Alpe d’HuZes van start

Ruim 4.000 lopers en fietsers beklimmen op donderdag 2 juni 2016 de Franse berg Alpe d’Huez om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Om 04.30 uur klonk het startschot, waarna 881 lopers en 3.193 fietsers onder het mom Opgeven is geen optie aan de klim zijn begonnen.

11 keer Alpe d’HuZes

Het is dit jaar de 11e keer dat de Alpe d’HuZes wordt georganiseerd. Onder de deelnemers bevinden zich veel (ex-)kankerpatiënten, familieleden, vrienden en buren. De mensen die thuisblijven kunnen de dag volgen via een gezamenlijke uitzending van de regionale omroepen. Sommige deelnemers beklimmen de berg één keer, anderen wel zes keer. ’s Avonds laat komen de laatste deelnemers over de finish en zal de voorlopige opbrengst van de actie bekend zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Vorig jaar leverde de jaarlijkse sponsortocht zo’n 12 miljoen euro op. Met het geld dat de deelnemers verzamelen bevordert en ondersteunt Alpe d’HuZes wetenschappelijk onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen. De inkomsten liepen enkele jaren geleden echter flink terug na ophef over declaraties van een van de oprichters van Alpe d’HuZes.

Experimenteel onderzoek

Een van de deelnemers aan de klim is Ingrid Boeree: “Nadat bij mij ongeneselijke kanker was geconstateerd heb ik een experimentele behandeling ondergaan, onder andere gefinancierd uit geld dat is opgehaald op de Alpe d’HuZes. Dat ik hier nu toch nog sta heb ik te danken aan alle deelnemers. Nu doe ik zelf mee, dat had ik nooit kunnen denken.”

Tussenstand

Donderdagavond 2 juni 2016 wordt de tussenstand van de opbrengst bekend gemaakt. Pas eind oktober 2016 is er een definitief bedrag bekend, dat naar een apart fonds van KWF Kankerbestrijding gaat. Dit jaar wordt het geld onder meer besteed aan het stimuleren van jonge, talentvolle onderzoekers en het creëren van extra kansen voor baanbrekende ideeën.

(Bron: Stichting Alpe d’HuZes, ANP)

Geef een antwoord