zelfredzamer

Zelfredzamer in digitale wereld door cursus overheid

De wereld digitaliseert in rap tempo. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dat is niet voor iedereen bij te houden. Met name ouderen vinden dit lastig. De overheid heeft daarom een tijd geleden een programma gestart waarbij studenten ouderen wegwijs maken in de digitale wereld en deze blijkt zeer succesvol. 

Studenten begeleiden ouderen

De cursus voor de ouderen is onderdeel van het grotere programma Tel mee met Taal en als pilot gepresenteerd in 3 steden: Amsterdam, Middelburg en Tilburg. Hier worden laagopgeleide 55-plussers zonder digitale ervaring gekoppeld aan studenten die hen helpen hun eerste stappen op dit gebied te maken. Zij worden allen ongeveer een maand intensief begeleid door deze studenten en leren zo gebruik te maken van een tablet of smartphone.

Belang van digitale vaardigheden

Anno 2018 is het hebben van digitale vaardigheden essentieel. Van de belastingaangifte tot het aanmelden voor een huurwoning: het gaat allemaal via het internet. Als iemand niet weet hoe hij of zij de benodigde websites kan bereiken, dan is dat vele meer dan alleen onhandig. Iemand die niet weet hoe zij het internet moeten gebruiken, is minder zelfredzaam en kan daardoor in een isolement terecht komen. De persoon in kwestie kan immers niet meedoen aan het deel van de maatschappij dat zich vooral online afspeelt. Door de digitaliseringscursus wordt de kans groter dat zij tóch mee kunnen blijven doen.

Toekomst

Momenteel zijn de pilots in Amsterdam, Middelburg en Tilburg allemaal succesvol afgesloten, maar de resultaten zijn zo positief dat er wellicht dergelijke cursussen worden aangeboden op andere plekken.

(Bron: CINOP, ANP, Tel mee met Taal)

Geef een reactie

Reactie

    AnnemieMH says:

    Wat zijn ouderen, dat is mijn vraag. Behoor je tot de “ouderen” als 50 plus, of 55 plus, of 60 plus bent of ben je pas “oud” als je boven de 70 bent.
    Geen idee.

    Mensen die al oud gevonden worden als men boven de 55 plus zijn, wel vreemd, die zijn zeker nog jong hoor. Ook het beeld van een oma of opa, klopt niet meer. kijk maar rond. Dat zijn zeker nog flinke mensen, die nog veel doen, sporten, skiën etc. af en toe op de kleinkinderen passen. Maar ze hebben geen knotje, lopen moeilijk, vutkleding aan etc. ( Hoe mijn grootouders er uitzagen dat is nog steeds het beeld, maar dat klopt zeker niet. Dit moet toch echt veranderen hoor. Voor een commercial of zo word nog steeds het oude oma en opa beeld gebruikt. Er zijn ook opa/s en oma/s die geen grijs haar hebben en geen rolpater of stok. Please houd daar eens rekening mee. Dank