werkloosheid

Werkloosheid daalt onder half miljoen

Voor het eerst sinds begin 2012 zijn er minder dan een half miljoen werklozen in Nederland. In november 2016 telde het CBS 499.000 werklozen. In oktober waren dat er nog 502.000. Daarmee blijft het werkloosheidspercentage stabiel op 5,6 procent van de beroepsbevolking.

Daling gaat wel langzamer

De afname van het aantal werklozen daalt wel iets langzamer dan afgelopen zomer. In de periode van september tot en met november zakte het aantal werklozen gemiddeld met 7000 per maand. Het aantal werkenden nam de afgelopen maanden verder toe, maar ook in een minder sterk tempo. Tijdens het hoogtepunt van de werkloosheid, in februari 2014, telde Nederland 699.000 werklozen. Een daling van 200.000 in bijna 3 jaar tijd dus. Vergeleken met een jaar geleden zijn er 100.000 minder werklozen.

Werkloze ouderen

Vooral de toename van het aantal werkende 45-plussers vlakt af, waardoor de sterke daling van het aantal werkloze ouderen van de voorgaande maanden niet doorzette, aldus het CBS. UWV telde eind november 410.000 lopende WW-uitkeringen. Dat waren er 10.000 minder dan in oktober.

Mijlpaal

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) sprak in een reactie op de daling van de werkloosheid tot minder dan een half miljoen van een mijlpaal. ,,Dit biedt hoop voor al die mensen die nu nog thuis zitten en ook zo graag aan de slag willen.”

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zijn er banen bij gekomen, of zijn er werklozen uitgeschreven omdat ze niet langer recht op een uitkering hadden?