Werken buiten kantoortijden

Werken buiten kantoortijden gebeurt vaker

Ruim 4 op de 10 werkenden is regelmatig buiten kantoortijden aan het werk. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van de cijfers van 2016.

Na kantoortijden

Wanneer Nederlanders buiten de kantoortijden van 9 tot 5 werken, doen ze dat het vaakst ’s avonds (52 procent) en op zaterdag (51 procent). Op zondag is ruim 1 op de 3 werkenden soms of regelmatig aan de slag. Ook ‘s nachts worden door meer dan 1 op de 7 werkende Nederlanders rapporten gelezen, laptops opengeklapt of werken zij op een andere manier. In totaal gaat 65 procent van de beroepsbevolking na het werk op kantoor nog aan de slag in 2016. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2015.

Ondernemers

Ondernemers gaan vaker dan werknemers buiten kantooruren aan de slag. Van de zelfstandigen met personeel werkt 92 procent in de avond, de nacht of het weekend. Bij de ZZP’ers is dat 84 procent. Waar het de werknemers betreft werken Nederlanders met een vast contract (59 procent) minder vaak buiten de kantooruren dan werknemers met een flexibele aanstelling (68 procent).

Op EU-gebied

In vergelijking met andere EU-landen wordt in ons land vaker buiten de kantooruren gewerkt. Volgens het CBS speelt daarbij een rol dat er in Nederland relatief meer ondernemers zijn.

 (Bron: ANP/CBS)

Werkt u ook wel eens buiten kantoortijden?

Geef een reactie