belastingmaatregelen

Welke invloed hebben de nieuwe belastingmaatregelen op de portemonnee?

De nieuwe coalitie neemt de komende jaren verschillende maatregelen om het aantal belastingschijven te verminderen. Veel mensen gaan hierdoor minder belasting betalen, wat door het rijk gecompenseerd wordt door op andere manieren geld te verkrijgen. Zo gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent en wordt vanaf 2020 versneld de hypotheekrenteaftrek verlaagd.

Btw van 6 naar 9 procent

Door de btw-verhoging worden dagelijkse zaken als boodschappen, de kapper en de schoenmaker duurder. Momenteel vallen producten zoals eetwaren, snoepgoed en dranken zonder alcohol nog onder het btw-tarief van 6 procent, maar dat wordt 9 procent. Ook leidingwater, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, kranten, boeken, tijdschriften en reparaties van de fietsenmaker vallen in de nieuwe categorie.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al met een half procent per jaar afgebouwd, maar wordt met de nieuwe maatregel versneld uitgevoerd. Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. De verlaging gebeurt vanaf 2020 in 4 stappen van steeds 3 procent per jaar. De formerende partijen willen de maatregel ‘budgetneutraal’ laten uitpakken voor huizenbezitters. De opbrengst moet daarvoor naar de huizeneigenaren terugvloeien. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die huizenbezitters elk jaar bij de aangifte van de inkomstenbelasting betalen.

Vlaktaks

De invoering van de zogenaamde vlaktaks houdt in dat er vanaf 2019 nog maar 2 belastingtarieven gelden voor de inkomstenbelasting. Tot een inkomen van 68.600 moet 36,9 procent belasting worden betaald. Degenen die meer verdienen worden voor 49,5 procent aangeslagen. De aanpassing van het belastingsysteem gaat per saldo 6 miljard euro aan lastenverlichting opleveren, verwacht de nieuwe coalitie. Middeninkomens zullen daar het meeste van merken en dan vooral gezinnen met kinderen.

(Bron: ANP, nos.nl, telegraaf.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Even kijken…. lastig hoor want van belastingen heb ik geen verstand. Het enige wat ik ervan weet is dat ik er aan betaal en door de laagte van mijn inkomen zal dat niet bar veel zijn. Van de verlagingen voor de in dit artikel genoemde inkomensgroepen heb ik dus geen enkel voordeel. Ik huur een kamer dus afbouw van de hypotheekaftrek raakt me evenmin. En dan…. oh ja. Boodschappen en de kapper en zo meer. Nou dat wordt allemaal duurder dus pakken al deze prachtige plannen voor mij alleen maar nádelig uit. Maar ja, laag inkomen dus met een regering die uit VVD partijen bestaat – u kent ze ook onder de namen CDA, D66 om er maar eens twee te noemen – is dat eigenlijk precies wat voor mij was te verwachten. Nu hoeft er enkel nog een minimumouderen salaris te worden bedacht en ingevoerd. Kan ik daarna mooi naar de dokter voor zo’n poeder of pil want echt op straat het leven van een bedelaar doen lijkt me helemaal niks. ennuh… dankjulliewel Mark, Alexander & Sybrand.