WW

Weer 3 jaar WW voor oudere werklozen

Binnenkort krijgen werkloze ouderen weer 3 jaar lang recht op een werkloosheidsuitkering. Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken is akkoord gegaan met de vakbonden en werkgevers om de versoberde WW-regeling van 2016 terug te draaien.

Oude WW-regeling

Tot 1 januari 2016 krijgen werknemers voor elk gewerkt jaar recht op één maand WW tot een maximum van 38 maanden. Sinds 2016 is in het sociaal akkoord de werkloosheidsuitkering versoberd. De maximumduur is ingekort en werknemers bouwen minder snel rechten op. Zij krijgen gedurende 10 jaar per gewerkt jaar recht op één maand WW. Daarna levert elk gewerkt jaar nog maar 2 weken recht op een werkloosheidsuitkering op. Dat geldt tot een maximum van 24 maanden. Bovendien neemt de looptijd van de WW geleidelijk af tot 2 jaar.

Nieuw fonds

Om de reparatie van de WW-regeling mogelijk te maken gaan werknemers extra premie betalen. Die komt terecht in een nieuw fonds, waaruit het derde jaar werkloosheidsuitkering zal worden betaald. De premie wordt opgenomen in de nieuwe cao’s. Jaarlijks zal het gaan om zo’n 0,2 procent van het brutosalaris. Bij een modaal inkomen van 34.000 euro komt dat neer op 70 euro per jaar. Dat kan oplopen tot een bedrag van 200 euro, afhankelijk van de grootte van de WW-uitkeringen die het fonds moet betalen.

Stap in de goede richting

Voordat het zover is moet de Raad van State nog advies geven over de reparatie. Daarnaast dient het kabinet formeel in te stemmen met de maatregel. Naar verwachting zal dit rond juni 2017 zijn. “Het ministerie zet de deur open voor de reparatie van de WW. Dat is een stap in de goede richting,” zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV. “Dat het ministerie de weg vrij maakt om dit in cao’s te regelen is een belangrijk signaal aan de werkgevers.”

(Bron: ANP, NOS, Volkskrant)

Geef een antwoord

Reacties (2)

 1. efpe says:

  Verkapte verlaging van AOW leeftijd? Een 64 jarige werkzoekende heeft straks WW tot 67 jaar maar mag niet met 65 jaar met AOW. WW uitkering is meestal hoger dan de AOW, dus financieel nadeliger voor de schatkist.

 2. oosterwijck says:

  Geachte Efpe,

  De burger heeft niet altijd meteen door, wat het belang is van de overheid, maar neem maar van mij aan, dat het in Uw nadeel is, om de WW door te laten lopen tot 67 jaar, bij bejaarden werknemers, die eigenlijk allang (bij 65 jaar) een AOW uitkering hadden moeten ontvangen.

  Bij jongere werknemers is het natuurlijk een zegen dat de WW weer naar 3 jaar verlengt wordt. Nu is de situatie zo, dat heel veel jonge gezinnen in de problemen komen, met de betalingen van de hypotheek, als de WW termijn verstrijkt. In de praktijk blijkt gedwongen verkoop van de woning, gevolgd door echtscheiding, herhuisvesting van beide partners in 2 huurwoningen, en alle bijkomende kosten van de schuldenindustrie, niet op te wegen tegen de lagere kosten van de verkorte WW periode. … Dus dan maar weer 3 jaar WW.

  Bovendien, zijn na herinvoering van het recht op 3 jaar WW uitkering, mede door een verminderd aantal echtscheidingen, minder herhuisvestingen noodzakelijk, zodat er voor méér asielzoekers een huurwoning beschikbaar blijft.