Chroom-6

Verf met giftig stof chroom-6 gebruikt bij verschillende overheidsinstellingen

Verf met het giftige bestandsdeel chroom-6 is niet alleen gebruikt in gebouwen van Defensie en gevangenissen, maar ook in andere panden van de overheid. Dat laten minister Bruins van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Ark van Sociale zaken weten in een kamerbrief. 

Verf met chroom-6 veel gebruikt

De mededeling van de bewindspersonen wordt gedaan nadat uit onderzoek van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Hieruit blijkt dat de verf met het kankerverwekkende bestandsdeel chroom-6 niet alleen is gebruikt in vastgoed dat in bezit is van het minister van defensie en gevangenissen, maar bij nog veel meer gebouwen van de overheid. Volgens minister Bruins is verf met de stof ook gebruikt bij de Rijksrederij en bij de Dienst Justitiële inrichtingen en Defensie. Daarnaast gaat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoeken of er extra maatregelen nodig zijn, wat erop kan duiden dat ook hier verf met chroom-6 is gebruikt. Ook wordt er in de brief gesproken over NS en ProRail. Van die laatste 2 is al langere tijd bekend dat zij verf gebruiken waar chroom 6 inzit en daarom hanteren deze 2 bedrijven al verscherpte veiligheidsvoorschriften, aldus minister Bruin.

De minister en de staatssecretaris laten in hun brief weten dat iedereen die mogelijk een gezondheidsrisico loopt inmiddels is geïnformeerd.

Over Chroom-6

Chroom-6 is een kankerverwekkend bestandsdeel in verf dat vrij kan komen als het beschilderde object bewerkt wordt. Door iets te verven met chroom-6-houdende verf wordt dit zeer roestbestendig, waardoor het veel wordt gebruikt op bijvoorbeeld boten en straaljagers. Hoewel het pluspunten heeft, is de grote keerzijde dat chroom-6 veel medische klachten kan veroorzaken als het wordt ingeademd. Van neusbloedingen tot aan longkanker: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet de werkgever ervoor zorgen voor de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen door de onderhoudsmedewerkers. Bij het ministerie van Defensie zijn deze jarenlang niet genomen, waardoor honderden voormalige medewerkers nu ziek zijn geworden door chroom-6. Door de recente ontdekking van het RVB is het niet ondenkbaar dat er ook onder (voormalige)werknemers van andere ministeries kampen met door chroom-6 veroorzaakte medische problemen.

(Bron: archief, RTL Nieuws, ministerie van Defensie, NOS, NRC)

Geef een reactie