Wmo

Vast tarief voor Wmo: einde aan wisselende tarieven per gemeente

Huishoudelijke hulp, dagbesteding, maaltijdservice, allemaal vormen van hulp die gemeenten beschikbaar stellen om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Maar de eigen bijdrage die veel mensen voor deze Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betalen kan behoorlijk oplopen. Bovendien wisselen de tarieven sterk per gemeente. Het nieuwe kabinet komt daarom met een vast tarief.

Opeenstapeling eigen bijdragen voorbij

Gemeenten moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De ondersteuning daarvoor gaat via de Wmo. De bijdrages die gemeenten daar voor vragen zijn relatief laag, maar kunnen oplopen als iemand gebruikmaakt van veel verschillende soorten hulp. Het nieuwe vaste tarief maakt een einde aan de opeenstapeling van deze eigen bijdragen.

Inkomstenonafhankelijk

Er komt een vast tarief van enkele tientjes per 3 maanden, waar zaken als huishoudelijke hulp, dagbesteding en maaltijdservice mee worden afgedekt. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf. Het abonnementstarief wordt inkomstenonafhankelijk. Nu is dat in de meeste gemeenten niet zo. Het Rijk moet er jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen euro aan bijdragen.

(Bron: ANP, telegraaf.nl, rijksoverheid.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Nou….. ’t Zal mij benieuwen hoe ’t uitpakt.