Duizenden reacties na uitzending Meldpunt! over schrappen huishoudelijke zorg

Naar aanleiding van de uitzending van Meldpunt! over bezuiniging in de huishoudelijke zorg op 12 januari 2016, kwamen er duizenden telefoontjes, e-mails en brieven binnen bij de redactie. Ouderen vanuit het hele land reageerden massaal.

Keukentafelgesprekken

Opvallend is dat het aantal uren van bijna alle mensen die hebben gereageerd is gehalveerd. Veel mensen hebben zelfs het gevoel dat het aantal uren al voor het keukentafelgesprek plaats vindt al bepaald is. Een echtpaar uit de gemeente Dongen heeft bezwaar aangetekend tegen de halvering van het aantal uren en is door een commissie in het gelijkgesteld maar de gemeente reageert daar niet op.

“Er kwam een meisje van 21 jaar het keukentafelgesprek doen. Ze zei dat ze veel ervaring had in de zorg”.

Er is veel kritiek op de kwaliteit van de keukentafelgesprekken. “Ik kreeg iemand van het uitzendbureau. Het gesprek was inhoudelijk slecht. Er werd niet ingegaan op de echte problemen die er zijn.”

Er zijn ook meldingen binnengekomen van mensen die helemaal geen keukentafelgesprek hebben gehad. Een mevrouw uit Utrecht schrijft dat het aantal uren zelfs is gehalveerd zonder een gesprek.

Hogere eigen bijdrage

Er is veel onduidelijkheid over de eigen bijdrage die betaald moet worden voor de zorg. Die verschilt per gemeente. Wel is duidelijk dat de bijdrage is sommige gemeente veel hoger is geworden. Terwijl er flink wordt gesneden in het aantal uren blijven mensen wel dezelfde eigen bijdrage betalen. Een meneer uit Zenderen betaalde een eigen bijdrage van 85 euro per maand voor 3,5 uur. Hij krijgt nu nog maar 2 uur zorg voor hetzelfde bedrag.

In Hardenberg is de eigen bijdrage verhoogd van 43 naar 100 euro, terwijl meneer van 2,5 uur naar 1,5 uur is gegaan.

In sommige gevallen krijgen mensen helemaal niets meer. “Mijn moeder heeft een klein beetje spaargeld, 7000 euro. De gemeente Waalre vindt dat ze daarom de hulp best zelf kan betalen.”

Een mevrouw van 80 uit Amsterdam kan de eigen bijdrage niet betalen en heeft de huishoudelijke hulp daarom opgezegd. “Ik heb het 3 maanden geprobeerd maar het lukt niet meer. Ik zou mijn auto dan weg moeten doen maar dan kan ik geen boodschappen meer doen.”

Van het kastje naar de muur

Veel ouderen voelen zich machteloos en vinden dat ze niet worden gehoord worden door de gemeente. “Wij kunnen niet zeggen: Zo willen we het niet! Want we zijn niet mondig genoeg.” Een mevrouw uit Goirle begrijpt er niets meer van. “De gemeente geeft geen uitleg en ik voel me van kastje naar de muur gestuurd.”

“Mijn 96-jarige moeder uit Voorschoten is van 5 naar 2 uur teruggegaan. Op onze vraag aan de zorginstelling wat een schoon en leefbaar huis is hebben we tot op heden geen antwoord gekregen van de gemeente.”

Creatieve oplossingen

Sommige gemeente denken wel mee om tot een creatieve oplossing te komen. Zo krijgen mensen het advies om een advertentie in de krant te zetten voor vrijwilligers die het huis kunnen schoonmaken.

Een mevrouw die geen familie heeft en alleen maar oude buren kreeg en goedbedoeld advies: “Hang briefjes op in de supermarkt voor extra hulp.”

Verder krijgen mensen advies om iets te doen aan de inrichting van hun woning. “Om het de hulp makkelijker te maken kwam men met advies om mijn boekenkastwand te halveren want “het zijn wel stofnesten”!!”

Ook medewerkers uit de zorg hebben gereageerd op de uitzending.

Een anonieme thuishulp schrijft: “Ik kom zorgwekkende toestanden tegen. Ik hoop dat er genoeg reacties komen zodat de regering en de gemeente gedwongen zijn om iets te doen. Hulpbehoevende ouderen worden aan hun lot overgelaten maar ook mijn hardwerkende collega’s die 20 huizen in de week staan te stofzuigen en dweilen en van hot naar her fietsen.“

Meldpunt! maakt dinsdag 19 januari 2016, 19.25 uur op NPO 2, een vervolguitzending over dit onderwerp met portretten van cliënten die worden gekort op de huishoudelijke zorg.

Ook gekort? Meld het ons!

Veel andere gemeentes kunnen nog geen actuele cijfers aanleveren. Die worden in de loop van het voorjaar van 2016 verwacht. Meldpunt! zal hier ook de komende maanden onderzoek naar blijven doen. MAX roept alle mensen die onterecht zijn gekort op hun uren huishoudelijke zorg, zich hierover te melden en zal mensen waar nodig ook juridisch ondersteunen.

Meld uw klacht!

Geef een reactie

Reacties (15)

    Mariska Baas-Groen says:

    Ongelooflijk, de beerput is nu echt open. Het zou staatsecretaris van Rijn en minister Schippers sieren als ze nu eens actie zouden ondernemen, om al die wantoestanden die veel gemeentesn hanteren aan te pakken, zodat er weer goede zorg kan komen voor alle kwetsbare ouderen en zieken in heel Nederland.
    Kom met een duidelijke en heldere Wet die er voor zorgt dat de huishoudelijke hulp weer geregeld wordt via de Wmo, een wet die er voor zorgt dat alle gemeenten in Nederland dezelfde regels hanteren en zich hier ook allemaal aan gaan houden..

    Mariska Baas-Groen

      Hermien Horsman says:

      Inderdaad alle gemeenten in Nederland hetzelfde beleid.

      daveh00 says:

      Een duidelijke wet zal er NIET komen zowel deze VVD-minister als deze PvdA-staatsecretaris hebben daar geen enkel belang bij!
      Hun enige belang is zoveel mogelijk geld binnengraaien over de rug van de zwaksten in onze samenleving.
      Deze mensen kunnen zich amper verdedigen en dat is het enige wat voor de landelijke politiek belangrijk is. Goede wetgeving geeft de zwaksten in de samenleving een “wapen” in handen om zicht te verdedigen en daar zit men absoluut niet op te wachten. De enige reactie die u van de staatsecretatis van de Partij von der Adolf kunt verwachten is de opmerking: “Het is nu nog te vroeg om op een klein aantal incidenten al te reageren”. Al zijn er duizenden incidenten deze staatsecretaris zal niet reageren!! Want hij laat de zwaksten in de samenleving liever creperen dan er iets aan te doen waardoor hij zijn bezuinigings-opdracht niet haalt!

      Hanneman says:

      Mijn indruk is dat de beerput nog niet eens echt zichtbaar is. Voor de enkeling die ‘m wel ziet is helder dat de deksel slechts op een kiertje staat. Door de laatste kabinetten, ik meen in het begin in de persoon van Hoogervorst is een richting “gekozen” die eigenlijk toen al de onthoofding van de zorg betekende. In alle kabinetten waarin de VVD een rol speelde is in een soort van stappenplan gewerkt aan het einde van de verdraagbare zorg in de samenleving. Dat het ziekenfonds ook geen ideale vorm was lijkt me duidelijk. Maar de marktwerking, dus de inspeling op belangen van bedrijven en zorgverzekeraars, heeft op geen enkele manier geleid tot betere, meer efficiente zorg voor zorgbehoevenden. De aangekondigde keuzevrijheid en meer van dat soort vergoelijkende kletspraat van Hans en zijn opvolgers is niet alleen uitgebleven maar verworden tot een afgrijselijke gevangenzetting van inderdaad de meest zwakken, minst weerbaren in dit land. Zorgmijders zijn niet bang van zorg maar bang voor de deurwaarders. Zorgverzekeraars maken de dienst uit met of zonder goedvinden van welke politiek verantwoordelijke op welk moment dan ook. De verplichte premiebetaling aan deze bloedhonden uit het verzekeringswezen wordt zelfs politiek gesteund en zij die hem niet meer kunnen opbrengen worden benaderd door de incasso van justitie die deze “achterblijvers” tot in de haatvaten achtervolgen en bedreigen met het wetboek in de ene hand en de gerechtelijke knuppel in de andere.
      Het wachten is op de marktwerking bij justitie. Ons wacht allen een héle nare oude dag en vroege dood.

    RABE says:

    Hoe kunnen gemeenten serieus zeggen, zet maar een advertentie voor vrijwillige hulp.
    Of een briefje in de supermarkt.
    Hoe krijgen ze het verzonnen.
    Hoe betrouwbaar is deze hulp.
    In deze tijd is niemand meer zomaar te vertrouwen.
    En daar wil de gemeente de hulpbehoevenden mee in zee sturen.
    Deze mensen zijn machteloos en hulpeloos.

    SCHANDE

    Hermien Horsman says:

    Vanuit de gemeente wordt vaak gezegd dat men maar particuliere hulp moet zoeken. Dus zwart werken in de huishouding wordt zo gestimuleerd.
    Het is voor een ordinaire bezuinigings maatregel, niet meer en niet minder.
    Cliënten en medewerkers zijn de dupe!

    ria brokken says:

    Jammer dat op dit moment alles om de huishoudelijke hulp draait. Ik begrijp dit erg goed maar ook in de normale thuiszorg worden op dit moment veel mensen ontslagen omdat het kabinet niet met meer geld over de balk komt. Ik heb een tijdelijk contract als verzorgende IG/58 jaar. In september 2015 werd er in mijn bedrijf een algemene mail rondgestuurd over bezuinigingen. En wij de tijdelijke contracten hebben met 5 woorden kunnen lezen ( tijdelijke contracten worden niet verlengd) dat we er uit moeten. Dit is voor mij in vier jaar tijd al de 5e zorgverlener waar ik voor werk. Ik moet er niet uit omdat ik mijn werk niet goed doe maar omdat mijn baas het met minder geld moet doen. Wordt hier erg moe van. Temeer omdat ik reumatische artritis heb en het moeilijk voor mij is om werk te vinden. Nu kan ik weer de WW in met alle ellende die daar bij komt. En mijn cliënten die krijgen steeds minder hulp. Veel cliënten zijn hierdoor onrustig en dan krijg je ongelukken. Ze vallen b.v. en breken en pols of heup en hebben dan weer meer hulp nodig. Het is de omgekeerde wereld. Vraag mij wel eens af, als ik 80 ben is er dan nog wel hulp voor mij………

      Hanneman says:

      Dit is natuurlijk een waarheid als een koe! De marktwerking in de zorg sloopt de zorgverleners en spekt de bedrijven die zorgverlening advocateren maar die enkel uit zijn op nog hogere winsten en daar alles wat binnen de grenzen van de wet toelaatbaar is voor zullen inzetten. Het is natuurlijk hoog tijd voor zorgwerking in de markt maar ik vrees het ergste. Zonneklaar is dat tegen de tijd dat de zorgverleners van nu toe zijn aan de zorg die ze nu zélf verlenen deze zorg niet meer zal bestaan, hooguit voor een kleine elite die bereid is veel geld neer te tellen voor iets wat eigenlijk geen zorg meer is te noemen. Persoonlijk denk ik wel eens dat er tegen de tijd dat “wij” er aan toe zijn we naar de Etos of het Kruidvat willen voor die beroemde pil van Drion.

    Hans Rump says:

    Het moet eerst helemaal fout gaan ,mensen vereenzamen,dat gaat straks meer geld kosten als dat ze nu besparen.wel onzinnige projecten.fietspad anders maken voor een handtje vol mensen dat van DEVENTER naar APELDOORN fietst is dan 10 MINUTEN SNELLER MAAR KOST WEL 4.4 MILJOEN EURO WAAR ZIJN ZE MEE BEZIG!!!!!!!!

      Hanneman says:

      Het is al fout gegaan. Talloos zijn de voorbeelden van allerlei vormen van zorgvermindering. Mensen zijn geen zorgmijder. De óverheid mijdt zorg. Niet alleen zijn er al honderdduizenden aan het vereenzamen. Deze groep, waarvan de noden en problemen in getal en omvang stijgen, komt ook niet meer toe aan noodzakelijke medische zorg. En dat gaat straks geen geld méér kosten want de overheid gaat deze mensen achterlaten in de zorgwoestijn, wát ze ook roepen. Van sujetten als Schippers en van Rijn of Rutte is niets te verwachten omdat ze misschien echt geloven dat klopt wat ze zeggen maar vooral omdat ze het te druk hebben met al hun persoonlijke, eigen schaapjes op het droge te hijsen. Hun salarissen zijn de reden dat ze blijven roepen dat ons zorgsysteem tot de beste op de planeet hoort en we moeten niet zeuren. Vraagt u mij nu wát daar aan is te doen dan moet ik erkennen dat ik te klein, nietszeggend en zwaar onvoldoende onderlegd ben om ook maar iéts van een oplossing te bedenken. En die oplossing zal er best zijn want we zitten hier in Nederland op zo’n beetje een van de grootste zakken met geld ter wereld, wat ook niet echt klopt want in de wereld leven miljoenen een onvoorstelbaar, vluchtend, hongerend bestaan. Maar we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet…..

    WIneke Warners says:

    Ja, hoor het staat weer in de krant dus je mag weer ziek zijn.

    Will De Ridder Hensing says:

    De regering moet zijn verantwoordelijkheid nemen ,en het niet op het bordje leggen van de gemeentes ,die zijn er niet capabel voor, het moet weer terug zo als het eerst was Net zo als dat de marktwerking uit de gezondheidszorg gehaald moet worden, dit wekt fraude in de hand, en komt het zorggeld bij de verkeerde terecht ipv bij de mensen waar het hoort,De directeuren van de zorg verzekeringen moeten een vast salaris hebben, en niet dat ze zichzelf verrijken. Dat geld ook voor de ziekenhuizen die de nota`s met een vork schrijven,waar geen controle op is.Het is gebleken dat er voor een beetje sociaal Nederland de vvd en ook de pvda de slechtste politieke partijen zijn .Die zijn aan het lobbyen voor een betere baan ,het zij bij de EU dan wel ergens anders in de wereld ,en ze zorgen heel goed voor hun rijke vriendjes, en de mensen die Nederland hebben opgebouwd laten letterlijk en figuurlijk in de kou staan .

      Hanneman says:

      Hier is gewoon geen speld tussen te krijgen.

    crista says:

    In uw email van 25 januari staat: “Meldpunt maakt dinsdag 19 januari” hoezo, dat was vorige week. Worden jullie door alle ellende en drukte ook al slordig.
    Een klacht over de behandeling van de zorgverlener, in opdracht van WMO, heb ik al gedaan.

    Sepha says:

    Er is in al die tijd nog niks veranderd, ik kan alleen maar achter een rollator lopen.
    Mijn 3 uur zijn ook gehalveerd, wij Eindhoven komt niet meer, ik heb ook iemand van het zorgkantoor bij me gehad die moest komen kijken hoe het er bij mij uitziet in huis, maar daar hoor je niets meer van, ze geven elkaar de schuld de gemeente zegt dat de
    zorgverlener moet inschatten hoeveel hulp ik nodig hebt, en de zorgverlener zegt dat de gemeente dat moet doen.