Wat kunt u het beste doen met oude pasjes?
Publicatiedatum: 10 februari 2025
Waarschijnlijk is uw portemonnee, telefoon of pasjeshouder behoorlijk gevuld met verschillende pasjes. Eens in de zoveel tijd moeten deze vervangen worden, bijvoorbeeld omdat ze zijn verlopen of beschadigd. Maar wat kunt u het beste doen met de oude pas die u niet meer gebruikt?
Bewaren of weggooien?
Wat u het beste kunt doen met een pas die u niet meer gebruikt, hangt voor een deel af van het type kaart. Gaat het bijvoorbeeld om een pas van uw sportvereniging, dan kunt u die rustig weggooien als deze overbodig is geworden. Er kan weinig schade worden aangericht als een ander deze sportpas per ongeluk in handen krijgt. Opties voor het weggooien ervan zijn de milieustraat of speciale inleverbakken in bepaalde winkels. Pasjes die verder geen elektrische werking hebben, mogen ook bij het restafval. U kunt ze natuurlijk ook bewaren als herinnering.
Als het om een betaalpas of identiteitsbewijs gaat, is het verstandig om deze eerst onbruikbaar te maken. Als u een nieuwe identiteitskaart ophaalt bij de gemeente, moet u de oude meenemen en er een gat in laten maken. Ook een betaalpas kunt u beter niet in zijn originele staat laten. Knip deze altijd eerst in stukjes voordat u hem weggooit. Zorg er in ieder geval voor dat de magneetstrip en chip doorgeknipt zijn.
Creatieve manieren om oude pasjes nog te gebruiken
Hoewel het weggooien van overbodige pasjes de meest voor de hand liggende optie is, kunt u ze ook op een creatieve manier blijven gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld verrassend geschikt als ijskrabbers voor uw autoruiten. Waarschijnlijk heeft u altijd wel een ruitenkrabber in de auto liggen, maar door ook een pasje te gebruiken, kunnen 2 mensen gelijktijdig krabben. Des te eerder kunt u vertrekken. Daarnaast kunt u uw pasjes ook gebruiken als liniaal voor korte lijntjes of als mesje voor bijvoorbeeld een pakketje.
Deze alternatieven zijn vooral geschikt voor minder gewichtige passen en niet zo zeer voor bankpassen en identiteitskaarten. Deze 2 soorten passen kunt u beter onbruikbaar maken en vervolgens weggooien.
(Bron: PlusOnline, Milieu Centraal, Nederlands Dagblad, DCP. Foto: Shutterstock)