facebook

Uw gegevens gelekt via Facebook? Zo controleert u dat

De gegevens van meer dan 500 miljoen gebruikers van socialmediaplatform Facebook zijn gelekt. Het gaat onder andere om namen, telefoonnummers en woonplaatsen. U kunt heel eenvoudig nagaan of uw gegevens ook zijn onderschept.

5 miljoen Nederlanders

Onder de 500 miljoen mensen van wie gegevens zijn gestolen zijn 3 miljoen belgen en ruim 5 miljoen Nederlanders. Het lek dateert al van 2019, maar is nu pas algemeen bekend geworden.

Uw gegevens gestolen?

Om te weten te komen uw uw gegevens ook zijn buitgemaakt, kunt u de websites Facebook leak checker en benikerbij.nl raadplegen. Op de eerstgenoemde site kunt u uw naam invoeren en krijgt u daarna te zien of deze naam voorkomt op de lijst met gestolen profielen. Ook ziet u de laatste 3 cijfers van eventuele, aan Facebook gekoppelde telefoonnummers die corresponderen met deze naam. Op benikerbij.nl vult u het telefoonnummer in dat is gekoppeld aan uw facebookprofiel en ziet u vervolgens of dit nummer bekend is bij de criminelen.

Telefoonnummer toevoegen

Niet iedereen heeft een telefoonnummer toegevoegd aan het facebookprofiel, maar de socialmedia-site probeert gebruikers hier wel toe te bewegen. Zo kan er een pop-up in beeld verschijnen waarin wordt gevraagd of de gebruiker een door Facebook gedetecteerd nummer aan het profiel wil toevoegen. Facebook zelf zegt dat dit de beveiliging van het account bevordert, maar critici beweren het tegengestelde. In 2019 probeert een specialist op het gebied van online veiligheid in opdracht van de krant The New York Times op basis van telefoonnummers informatie over een redacteur van de krant te vinden. Dat lijkt kinderlijk eenvoudig. Binnen 1 uur heeft de wetenschapper onder andere het adres van de redacteur gevonden.

In 2015 doet een Britse onderzoeker, Reza Moaiandin, een dergelijke ontdekking. Hij voert wat willekeurige telefoon nummers in, in een speciaal hiervoor gemaakt computerprogramma en weet zo gegevens van verschillende facebookgebruikers te onderscheppen.

Oplichting

Destijds noemt de Brit dit al een gevaar, omdat het oplichting in de hand werkt. Ook bij het meest recente datalek is dit het geval. Internetcriminelen kunnen telefoonnummers en namen bijvoorbeeld gebruiken voor WhatsApp-fraude. Ook kunnen de nummers gebruikt worden om neptelefoontjes mee te plegen.

(Bron: Tweakers, RTL Nieuws, The New York Times, Daily Mail, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Sanny Klingler says:

    Facebook bleef mij regelmatig om m’n mobiele nummer vragen. Ik gebruik mijn mobieltje nauwelijks maar om van het gezeur af te zijn heb ik een fictief nummer geplaatst en krijg geen gezeur meer.
    Je bepaalt zelf wat zinnig genoeg is om je zorgen te maken als het uitlekt. Gewoon niet teveel dingen plaatsen die je niet openbaar wilt hebben, simpel.