stemhulpen

Stemhulpen voor gemeenteraadsverkiezingen in de lucht

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Wilt u weten op wie u het best kunt stemmen? Een lokale stemwijzer die u online kunt invullen kan u helpen bij het maken van deze keuze. De meeste gemeentelijke stemwijzers staan vanaf 21 februari 2018 online. 

Hier kunt u uit kiezen

Net als bij de landelijke verkiezingen, bieden verschillende bedrijven een dergelijke online stemhulp aan. StemWijzer heeft 44 gemeenten onder haar hoede, MijnStem 64 en Kieskompas 33. Dat zijn er in totaal 127, maar dat wil niet zeggen dat het hier ook daadwerkelijk om 127 afzonderlijke gemeenten gaat. Inwoners van bijvoorbeeld Utrecht, Tilburg of Amsterdam kunnen meerdere stemwijzers raadplegen. In totaal telt Nederland 335 gemeenten waar op 21 maart 2018 gestemd gaat worden, wat dus betekent dat 66 procent van de inwoners een gemeentelijke stemwijzer kan raadplegen.

Regionale kranten

Naast de stemwijzers van de bovengenoemde partijen, hebben verschillende (regionale) kranten ook een eigen stemhulp gemaakt, genaamd Kieswijzwer. Het gaat om Het Parool, het Algemeen Dagblad (AD) en verschillende regionale edities van het AD. In tegenstelling tot de ‘reguliere’stemwijzers, zijn de onderwerpen van deze Kieswijzer niet bepaald door politieke partijen, maar door burgers en journalisten. Kieswijzer is beschikbaar voor 220 gemeenten en is vanaf zaterdag 24 februari 2018 online.

(Bron: De Stentor, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    De stemwijzer. Tja. Soort virtuele wandeling door de programma’s van de vele partijen en dan hier of daar iets aanvinken of klikken. Huppekee, politiek bewust. Een vooropgesteld plan om de kiezer te “helpen”. Een weg door het woud. Begrijp eerlijk gezegd niet zo goed wat de bijdrage hiervan is aan het verhogen van de opkomst. Ik noem het één van de attracties op de verkiezingskermis. Touwtje trekken. Je kiest welk draadje en dan maar afwachten of de prijs bevalt. De verschillende “wijzers” worden natuurlijk iedere nieuwe verkiezing weer van “betere kwaliteit” en zijn zelfs misschien al onlosmakelijk verbonden mét de kermis. Ik blijf, tegen alle geluiden in, volhouden dat er maar zeer weinig verschil zit in op wie je stemt. Het is links. Of het is rechts. Links biedt hoop, rechts regelt de sloop. Op landelijk en gemeentelijk niveau. We zijn niet zo zeer toe aan al die stemwijzers, eerder aan kiezerlokkers. Wie laat de teleurgestelden en achterblijvers óp staan? En dan naar buiten. Liefst alle door het huidige kabinet in de steek gelaten landgenoten. Toe, probeer het eens, doe een béétje moeite en win de wereld van verschil. Het lijkt mij dat de lage opkomst van deze mensen, die zeer waarschijnlijk links zouden stemmen, vooral réchts goed uitkomt. De aanstaande gemeentelijke verkiezingen gaan het beeld versterken dat we een marktstaat zijn. Trading first. Dat de uitkleedactiviteiten voorrang hebben. Dat door désocialisering en inhumanisering er toch blijvend kan worden verdiend door de grote bedrijven. Dat de illusie dat het écht zó moet intact blijft. VVD. Praatjes over dat CDA of D66, om er maar eens twee te noemen, ándere belangen zouden dienen gaan er bij mij al zo’n kabinet of zes niet meer in! Die zijn even christelijk als progressief als de werkelijk leidende partij. Het is tijd voor links! Kies wijs! Sta óp