Bijna naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019

Op woensdag 20 maart 2019 kan er gestemd worden voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezing. Nu het duidelijk is waarvoor we stemmen, kunt u beslissen naar welke partij uw stem gaat.

Waterschaps– en Provinciale Statenverkiezingen

Tijdens de Waterschaps– en Provinciale Statenverkiezingen wordt er gestemd over zaken die te maken hebben met het waterschap en het provinciebestuur. Waterschappen zijn net zo iets als provincies, maar dan voor waterbeheer. Nederland is verdeeld in 21 waterschappen. Deze waterschappen hebben 2 hoofdtaken: het waterpeil beheren, bijvoorbeeld door middel van dijken en sluizen, en het afvalwater zuiveren. Tijdens de waterschapsverkiezingen wordt bepaald wat er gebeurt met de waterschapsbelasting die elk huishouden moet afdragen.
Voor de Provinciale Statenverkiezingen wordt er op 20 maart 2019 beslist over de samenstelling van de Provinciale Staten. De Provinciale Staten bestaat uit vertegenwoordigers uit alle 12 provincies en heeft als taak om de Gedeputeerde Staten te controleren. De Gedeputeerde Staten is het dagelijks bestuur van de provincie. Een provincie beslist bijvoorbeeld of gemeenten mogen uitbreiden en of zij een nieuw bedrijventerrein mogen aanleggen.

Helft van de stemmers is 50-plus

Van de 13 miljoen Nederlanders die op woensdag 20 maart 2019 mogen stemmen is iets meer dan de helft 50 jaar of ouder. Dit meldt het Centraal Bureau voor Statistiek op basis van bevolkingscijfers van 1 januari 2019. Iets meer vrouwen dan mannen mogen hun stem uitbrengen: 6,6 miljoen vrouwen tegen 6,4 miljoen mannen. Onder de kiesgerechtigden onder de 39 jaar is het aantal mannen groter dan het aantal vrouwen.

Stemhulp

Veel Nederlanders die van plan zijn om dit jaar te stemmen, hebben gebruik gemaakt van een stemhulp-website. Een website die vaak is gebruikt, is die van MijnStem. De stemhulp voor de Statenverkiezingen is al zo’n 500.000 keer ingevuld. De website om u te helpen met uw keuze is in alle 12 provincies beschikbaar. Met de stemhulpen voor de waterschappen erbij zit MijnStem al op meer dan 900.000 invullers. Volgens MijnStem zal het vooral de laatste 2 dagen voor de verkiezingen druk zijn, net als op de verkiezingsdag zelf. StemWijzer verwacht zelfs een record te breken. Deze website is in 7 provincies beschikbaar. De bewoners van deze provincies hebben de wijzer bij elkaar al meer dan 800.000 keer ingevuld. Het Kieskompas is de afgelopen weken 232.000 keer ingevuld. In Utrecht, Groningen en Drenthe is het Kieskompas vaak geraadpleegd. Het Kieskompas is online in 6 provincies. Al deze stemhulpen kunnen nog geen duidelijkheid geven over welke partij op dit moment favoriet is. Deze gegevens houden zij niet bij. Bovendien is het nog maar de vraag of mensen gaan stemmen op de partij waar zij volgens de stemhulp het meest mee eens zijn.

Op dinsdag 19 maart 2019 is Kees Boonman te gast bij Tijd voor MAX om meer te vertellen over de verkiezingen. Deze verkiezingen vinden plaats op 20 maart 2019.

(Bron: ANP, CBS, Rijksoverheid, archief)

Geef een antwoord