stemhulpen

Stemhulpen gaan twijfelende kiezers weer helpen

De komende tijd komen er weer verschillende stemhulpen online voor degenen die nog twijfelen op welke partij ze op 15 maart moeten stemmen. StemWijzer trapt op maandag 6 februari 2016 als eerste kieshulp af.

StemWijzer meest gebruikte stemhulp

Bij elke verkiezingen worden de online kieswijzers zoals StemWijzer en Kieskompas door mijloenen mensen geraadpleegd voor stemadvies. StemWijzer, de traditioneel meest gebruikte stemhulp van Nederland, wordt maandag 6 februari in gebruik genomen door de lijsttrekkers die de wijzer als eersten zullen invullen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 trok de site ruim 4,8 miljoen bezoekers. Rond de Kamerverkiezingen in 2006 en 2010 raadpleegden respectievelijk 4,7 miljoen en 4,2 miljoen mensen de site.

Verkiezingsthema’s

StemWijzer legt de kiezer 30 stellingen voor die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. De stellingen zijn toegespitst op belangrijke verkiezingsthema’s als zorg, immigratie en de Europese Unie. De gebruiker krijgt daarna te zien welke partijen de meeste overeenkomsten hebben met zijn of haar denkbeelden. StemWijzer is een initiatief van ProDemos, een onafhankelijke organisatie die betrokkenheid van de burger bij democratische rechtsstaat wil vergroten. Na de presentatie van de wijzer om 12.00 uur maandagmiddag is de stemhulp voor iedereen beschikbaar.

Kieskompas

Op 11 februari gaat vervolgens het Kieskompas online. Die kieshulp werd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 door ruim 2 miljoen mensen ingevuld. Naast de 2 grote stemhulpen zijn of gaan er nog verschillende andere initiatieven in de lucht. Dat zijn voornamelijk sites die gebonden zijn aan bepaalde partijen zoals natuur- en milieuorganisaties en jongerenorganisaties.

StemmenTracker

De aankomende verkiezingen zijn tegelijk een goed moment om terug te blikken op de afgelopen 4 jaar. Hoe hebben partijen in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen in september 2012 gestemd? En welke partij komt het meest overeen met uw eigen mening? Met de StemmenTracker kunt u nagaan hoe er is gestemd over onderwerpen als de hypotheekrenteaftrek, jeugdzorg of de opvang van asielzoekers en kunt u het stemgedrag van politieke partijen vergelijken met dat van uzelf.

(Bron: ANP, stemmentracker.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Potdorie, al die miljoenentallen bij de te bezoeken kies en stemwijzers. Zouden er echt zoveel twijfelende kiezers zijn geweest? Zouden de talloze krant en internetartikelen, kijkglas en radiouitzendingen maar zó weinig informatie hebben geboden? Ben bij deze trouwens graag even brutaal en trek het nut van al die adviserende en verduidelijkende internetpagina’s nogal in twijfel. Er is maar heel weinig observatie en gezond verstand voor nodig om te begrijpen dat in Maart opnieuw de flauwekul kampioenschappen beginnen. De voorrondes, waar we nu midden in zitten, voorspellen niet veel goeds. Strakjes, vlak voor de finale, in het voormalig circusgebouw nog een groot debat. Poehpoeh, als ik dát maar ga trekken als stemmer. Maar goed, wat wilde ik eigenlijk ook weer zeggen? Oh ja, die stemhulpen en debatten, verschijningen bij Jeroen, Eva en of misschien zelfs Thijs horen bij de bekende, traditionele Haagse Kermis. Ik zou u willen vragen eens hartgrondig bij uzelf te rade te gaan. Een korte terugblik biedt al meer dan voldoende reden om de gevestigde partijen op zijn minst eens kritisch te bekijken, onderzoeken. Iemand vertrouwen is iemand het voordeel van de twijfel en eigenlijk uw oprechte vertrouwen gunnen. Beschaamd vertrouwen wijst zich vanzelf aan. En dat is wat de gevestigde partijen voortdurend doen. Aantonen dat ons vertrouwen misplaatst is. Hoeveel stemhulp heb je nodig als je weet dat deze samenleving door de VVD en aan hun beleid gelieerde partijen als VVD66, het CVVDA, de PVVDA -om er maar drie te noemen- volkomen wordt ontwricht? Hoe kun je je in een land als Nederland onwetend noemen als het gaat over de verzieking van milieu, zorg, onderwijs, veiligheid, woongelegenheid, sociale voorzieningen en vangnetten? Hoeveel hulp heeft iemand nog nodig om te zien dat de stemwijzer schijnbaar al tientallen jaren de verkeerde kant opwijst? Vraag me af of bij al die “stemassistentie” ook ruimte is gemaakt voor de gedachte dat het “anders moet”. Dat het is te begrijpen dat we de Ruttes, Pechtolds, Asschers, Buma’s, zeg maar onze regenten van de laatste veertig jaar zwáár zat zijn. Dat het door de politieke orde van dit moment steeds verder uitgeholde systeem écht een ruk naar de goede kant van de streep maakt. Gezond naar school, veilig op straat, handen aan het bed, hoop op frissere lucht en schoner water. Veilig, eerlijk voedsel. Mooi, heh?
    Voor straks; Verander!