stemmen

Geen idee wat u moet stemmen? Doe de gemeentelijke stemwijzer

De gemeenteraadsverkiezingen zijn in sommige plaatsen al begonnen. De officiële stemdag is de 16e maart. Weet u nog niet wat u moet stemmen? Een keuzehulp kan helpen.

Gemeentelijke stemwijzer

Veel mensen vullen een stemwijzer in voordat zij naar de stembus gaan. Bij landelijke verkiezingen is dit al een bekend fenomeen, maar steeds meer gemeenten laten er ook 1 maken om het de kiezer makkelijker te maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Zoek de stemwzijer

In tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zijn er 44 gemeenten met zo’n lokale stemwijzer. In 2022 zijn dat er al 55. Of uw gemeente ook een stemwijzer heeft, kunt u controleren op de website stemwijzer.nl.
De keuzehulp die u hier vindt is gemaakt door onderzoeksbureau ProDemos.

Andere keuzehulpen

Naast de stemwijzers van ProDemos, zijn er ook nog verschillende andere keuzehulpen. Veel kleinere gemeentes hebben ook een stemwijzer die is gemaakt door onderzoeksbureau citisens. Op de website mijnstem.nl kunt u uw gemeente selecteren en vervolgens de keuzehulp invullen.Ook zijn er gemeenten die gebruik maken van de stemwijzer van Kieskompas.

In ongeveer 275 van de 321 Nederlandse gemeenten is 1 van de genoemde keuzehulpen beschikbaar.

Na het stemmen

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kan tot en met 16 maart 2022, 21.00 uur. Daarna orden de stemmen gesteld. Hoe dat in z’n werk gaat? Wij hebben er een artikel over geschreven.

Stemmen tellen
Lees ook: De stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, hoe worden die geteld?

(Bron: RTL Nieuws, ProDemos, Stemwijzer, Kieskompas, mijnstem.nl. Foto: ANP)

Geef een antwoord