Salarissen pensioensector ‘bizar’

Staatssecretaris Jetta Klijnsma noemt de salarissen die door pensioenfondsen aan hun beleggers betaald worden ‘bizar’. Klijnsma doelt daarbij onder andere op het jaarsalaris van 11,6 miljoen euro van directeur Volkert Doeksen van investeerder Alpinvest. De Alpinvest-directeur verdient daarmee 60 keer de Balkenendenorm. ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn beleggen 40 miljard euro aan pensioenpremies in Alpinvest. 

Transparant

Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vindt dat pensioenfondsen het beloningsbeleid van bedrijven als Alpinvest moeten afwegen en ze moeten hierover ‘transparant’ zijn naar de pensioenpremiebetalers. Ze zegt dit in antwoord op kamervragen van Henk Krol (50PLUS).

Klijnsma’s ‘bizar’ is ook een reactie op vier andere beloningen bij grote investeerders waarmee ABP en PFZW zaken doen: Blackstone, Carlyle, Apollo en KKR. De topmensen van die bedrijven verdienden in 2012 per persoon meer dan 100 miljoen euro, mede betaald uit Nederlandse pensioenpremies.

50PLUS stelde de vragen na uitzending van de documentaire Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie (Omroep MAX).

Bron: antwoorden op kamervragen door Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Naar aanleiding van de uitzending Zwarte Zwanen, gokken met uw pensioenpremie heeft staatssecretaris Klijnsma antwoord gegeven op Kamervragen.

Geef een reactie