Nederlands pensioengeld belegd in brievenbusfirma’s

Nederlandse pensioenfondsen boeken miljoenenwinsten door te beleggen in een omstreden brievenbusfirma. De 2 grootste pensioenfondsen, ABP en PFZW, verdienen in 2013 meer dan 250 miljoen euro aan de verkoop van zo’n brievenbusfirma, Intertrust. Dit bedrijf is gespecialiseerd in belastingontwijking. Dat meldt de MAX documentaire Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie een documentaire van MAX.

Alpinvest en Waterland

Pensioenpremies van Nederlandse ambtenaren en verpleegkundigen zijn in 2010 belegd in de aankoop van Intertrust, gevestigd in Amsterdam en onder andere op de Kaaimaneilanden. Die investering verliep niet rechtstreeks. Via de beleggingsfondsen Alpinvest en vervolgens Waterland werd pensioengeld besteed aan de koop van Intertrust.

Dit voorjaar verkocht Waterland, gevestigd in Bussum, de brievenbusfirma Intertrust aan de Amerikaanse belegger Blackstone. Waterland maakte op de verkoop een winst van 425 miljoen. Daarvan vloeit meer dan 250 miljoen naar de pensioenfondsen. Ambtenaren en verpleegkundigen profiteren zo dus indirect via hun pensioengeld mee van belastingontwijking. De rest van de winst ging naar de beleggers Waterland en Alpinvest.

Directeur Rob Thielen van Waterland verklaart bij MAX: ‘Het gaat te ver ons te beschuldigen van belastingontwijking. Intertrust verleent administratieve diensten. En doet daarmee hetzelfde als KPMG, Ernst & Young en Deloitte en Touche. Intertrust probeert de belastinglast voor ondernemers zo laag mogelijk te houden.’

ABP-vice-voorzitter en lid van de ABP-beleggingscommissie Xander den Uyl zegt niet op de hoogte te zijn van de investering in de brievenbusfirma Intertrust. Ook weet hij niet van de 250 miljoen euro winst die ABP op deze investering maakt.

Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA): ‘De ABP-beleggingscommissie moet natuurlijk van zo’n belegging op de hoogte zijn. Beleggen in brievenbusfirma’s wordt door sommigen als dubieus gezien. Het is in ieder geval een controversieel onderwerp. En dat is niet van vandaag of gisteren. Dit programma sterkt mij in de gedachte dat pensioenfondsen zo spoedig mogelijk inzicht moeten hebben in hun beleggingen. Wat nu dus nog niet geval is. Ook moeten álle kosten bekend zijn. Ook dat laatste is nog steeds niet het geval.’

Deel 1 van de documentaire Zwarte Zwanen – Gokken met uw pensioenpremie is maandag 1 juli 2013 te zien om 20.25 uur op Nederland 2.

Geef een reactie