solliciteren

Proef met anoniem solliciteren werpt z’n vruchten af

Een proef met anoniem solliciteren bij Gemeente Den Haag is zo goed bevallen dat het er nu definitief ingevoerd wordt.

Afkomst en leeftijd

Wanneer iemand in de eerste helft van dit jaar solliciteerde bij de gemeente Den Haag, maakten ambtenaren de naam, de geboorteplaats en het geboorteland onleesbaar op de sollicitatiebrief en het curriculum vitae. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. Dat moest voorkomen dat sollicitanten bij de eerste selectie werden beoordeeld op afkomst in plaats van op hun werkervaring en opleidingsniveau. Den Haag breidt het anoniem solliciteren bovendien uit. Ook de leeftijd wordt straks weggehaald, om discriminatie van ouderen te voorkomen.

Barrière

Volgens een onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, hebben meer mensen met een migratieachtergrond gesolliciteerd dan vorig jaar. In de eerste helft van 2016 was bijna een derde van alle sollicitanten “bicultureel”. In dezelfde periode vorig jaar was dat bijna een kwart. “Met name voor mensen met een Marokkaanse en Antilliaanse achtergrond lijkt een barrière te worden weggenomen dankzij anoniem solliciteren”, aldus het onderzoek naar de proef.

Positieve invloed

De gemeente nam ook meer mensen met een migratieachtergrond in dienst. In 2015 ging het om 1 op de 9 nieuwe medewerkers, dit jaar gaat het om 1 op de 3. De onderzoekers weten niet zeker of dat te danken is aan anoniem solliciteren. Het vervolg van een sollicitatie, een gesprek bijvoorbeeld, is namelijk niet meer anoniem. Maar anoniem solliciteren heeft vermoedelijk wel “een positieve invloed”, aldus het rapport.

(Bron: ANP)

Geef een reactie