Bij open hiring wordt iemand aangenomen zonder sollicitatieprocedure.

Een nieuwe baan zonder sollicitatie: wat is open hiring?

Open hiring is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Het houdt in dat degene die als eerste reageert op een vacature, de baan ook daadwerkelijk krijgt. U hoeft hiervoor geen sollicitatiebrief te schrijven en er vindt ook geen sollicitatiegesprek plaats. Wat zijn hier de voor- en nadelen van? En in welke sectoren komt het voor?

Waarom open hiring?

Bij open hiring geldt het principe wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het helpt werkgevers om sneller aan personeel te komen in tijden van een krappe arbeidsmarkt. Voor potentiële werknemers verlaagt het de drempel om ergens te gaan werken. Verder vergroot het de kans op een inclusieve organisatie. De werkgever kan mensen niet bewust of onbewust weigeren op basis van hun afkomst, leeftijd of geslacht. Ze kunnen wel bepaalde eisen stellen, bijvoorbeeld dat iemand minimaal 3 uur per dag kan staan, of dat iemand een cursus moet volgen.

In welke sectoren komt open hiring voor?

Open hiring wordt nog niet heel breed ingezet in Nederland. 78 procent van de door het UWV ondervraagde werkgevers, zegt het geen geschikte wervingsmethode te vinden voor hun bedrijf. Slechts 6 procent geeft aan deze wervingsmethode te gebruiken. De wervingsmethode wordt vooral ingezet voor technische, logistieke en horecafuncties. Open hiring is in deze sectoren bij uitstek een effectieve wervingsmethode. Sommige mensen krijgen namelijk een afwijzing vanwege een slechte sollicitatiebrief, terwijl ze prima geschikt zijn voor bijvoorbeeld een baan in de horeca. Het is zonde als dit talent verloren gaat vanwege schrijfvaardigheid, wat helemaal geen noodzakelijke kwaliteit is in de bediening. Andere mensen struikelen over een sollicitatiegesprek, terwijl ze solliciteren voor een technische of logistieke baan waarbij ze nauwelijks hoeven te praten. Met open hiring krijgen ook deze mensen een eerlijke kans.

Van de werkgevers die open hiring momenteel nog niet inzetten, zegt 16 procent er in de toekomst wel voor open te staan. Zij zijn mogelijk nog ietwat terughoudend omdat het redelijk nieuw is in Nederland. Als het effectief blijkt, zullen zij ook eerder geneigd zijn om deze methode te gebruiken.

Is het effectief?

Bij open hiring is vertrouwen het uitgangspunt. U bent misschien geneigd te denken dat op deze manier niet de juiste kandidaat wordt aangenomen, maar in werkelijkheid blijkt het vaak goed te werken. Werknemers die het vertrouwen krijgen, betalen dit vaak terug. Ze zijn dankbaar voor de kans die ze krijgen, waardoor ze extra gemotiveerd zijn.

Open hiring heeft ook enkele nadelen. Het kan zo zijn dat de nieuwe werknemer toch niet goed binnen de bedrijfscultuur past. Ook is er vaak iets meer begeleiding nodig om mensen die op deze manier zijn aangenomen in te werken. Dat komt omdat ze in veel gevallen minder ervaring hebben.

Op de deze website vindt u een overzicht van bedrijven die werknemers aannemen via open hiring. Wilt u solliciteren voor een baan met een meer traditionele wervingsmethode? Bekijk dan deze video’s voor sollicitatietips.

(Bron: UWV, Randstad, Open Hiring, RTL, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

 

Geef een reactie