Pinautomaten moeten eenvoudiger

“De pinautomaten in winkels moeten eenvoudiger, uniformer en daardoor ook geschikt worden voor blinden en slechtzienden”, aldus het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

Grote verschillen

De huidige betaalautomaten in supermarkten, tankstations en andere winkels verschillen erg van elkaar wat betreft grootte, plaats van de toetsen, leesbaarheid van het scherm, en geluiden. Dit maakt elektronisch betalen voor slechtzienden en blinden soms erg lastig.

Pay-Able

Op 22 juni 2016 wordt, mede op initiatief van de Oogvereniging, in het Europees Parlement het Europese platform Pay-Able gelanceerd. De bedoeling van deze actie is om fabrikanten van betaalautomaten te bewegen tot de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke betaalautomaten. Daarnaast willen ze gebruiksvriendelijke betaalautomaten opnemen in het Europees wetsvoorstel voor toegankelijkheid.

Enorme vlucht

Het MOB praat elk half jaar over de ontwikkelingen in het betalingsverkeer en richt zich op de bevordering van de veiligheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid en efficiëntie van het Nederlandse betalingsverkeer. Het betalen met de betaalpas en het gebruik van internet- en mobiel bankieren hebben de laatste tien jaar een enorme vlucht genomen. Dit is het gevolg van de steeds verdergaande digitalisering van de maatschappij en het betalingsverkeer. Het aantal contante geldopnames via geldautomaten neemt hierdoor ook sterk af. Het is dus van groot belang dat het gebruik van pinautomaten in winkels wordt geoptimaliseerd.

Geef een reactie