contant betalen

Contant betalen moet mogelijk blijven

Contant betalen moet mogelijk blijven. Daarvoor pleiten De Nederlandsche Bank (DNB) en brancheorganisaties als Detailhandel Nederland en Koninklijke Horeca Nederland. Zij vinden dat ondanks dat het gebruik van munt- en papiergeld steeds verder afneemt, mensen moeten kunnen blijven kiezen hoe zij aan de kassa afrekenen. 

Vrijwillig naleven

Er zijn nog altijd mensen die geen betaalpas hebben of om andere redenen liever met munten en briefjes betalen. Onderzoek van DNB wijst daarbij uit dat 71 procent van de Nederlanders liever zelf wil blijven kiezen of ze pinnen of met cash afrekenen. Het gaat om een aanbeveling, de organisaties zijn voorstander van een aanpak die steunt op vrijwillig naleven. Ook zijn uitzonderingssituaties denkbaar. Bijvoorbeeld ten aanzien van de veiligheid zoals het afschaffen van contante betalingen in het openbaar vervoer.

Steeds meer betalingen met de pas

Het wordt de laatste jaren steeds gebruikelijker om aan de kassa met een pas te betalen. Waar in 2010 nog 65 procent van de betalingen contant werd afgehandeld, was dat in 2015 al teruggelopen tot 49 procent. Als de trend zich doorzet dan ligt het aandeel contante betalingen in 2018 rond de 40 procent.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Parhesia says:

    Contant betalen moet mogelijk blijven, het geeft een betere controle op je uitgaven in het moment.Sinds kort betaal ik ook kleinere bedragen met pin,voor mij is duidelijk wat het achterliggend gedachtegoed is v.d. banksector/ overheid ook moge zijn aan interne voordelenHet overmatig gemakkelijk pinnen veroorzaakt blind de mogelijkheid om eerder een schuldenlast op te bouwen/inpulsieve aankopen te doen.Amerika hebben we als voorbeeld,de prive schulden nemen daar nog steeds toe!

    Andrea51 says:

    Wij betalen ook nog veel contant. Ik vind het overzichtelijker, hoewel wij ook wel met de bankpas betalen. Ik heb ook altijd contant geld bij me, niet veel maar soms kan je niet pinnen en dan is het wel zo handig. Ook in het buitenland hebben we altijd ook contant geld bij ons. Zeker als je al een aantal keer hebt meegemaakt dat een pinbetaling ( ons overkomen bij een hotel) niet lukt en je dan eerst naar een pinautomaat moet om te pinnen wat veel tijd kostte, of zoals een keer dat we de limiet overschreden en niet konden pinnen doordat het autoverhuurbedrijf zowat het hele limiet bedrag had gereserveerd voor eventuele inningen.