DigiD

Overheid gaat kosten DigiD doorberekenen aan gebruikers

Het gebruik van DigiD en de berichtenbox van Mijnoverheid wordt nu nog betaald door het Rijk. Vanaf januari 2018 wordt de rekening echter voortaan naar de instanties gestuurd, die ervan gebruik maken. Zoals gemeenten, de Belastingdienst, het UWV, zorgverzekeraars en pensioenfondsen. De pensioenfondsen schatten er zeker 2 miljoen euro per jaar aan kwijt te zijn en die kosten worden doorberekend aan iedereen die pensioen opbouwt of krijgt.

Brandbrief

De Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de pensioenfondsen, heeft een brandbrief gestuurd aan ‘Digicommissaris’ Bas Eenhoorn, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de digitale communicatie met de overheid. De federatie vindt het ‘bestuurlijk onfatsoen’ dat de fondsen vanaf 1 januari moeten betalen. Volgens directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie wil de overheid voor elke succesvolle inlog met DigiD 14 cent in rekening brengen. Dat betekent dat voor iedereen die inlogt bij het Pensioenregister het pensioenfonds 14 cent moet betalen. In totaal zo’n 6 ton per jaar. Daar komt een bedrag van 57 cent bij voor elk bericht dat wordt verstuurd via de berichtenbox van Mijnoverheid. Jaarlijks komt dat neer op zo’n 1,5 miljoen euro, dus bij elkaar een bedrag van dik 2 miljoen euro.

Gedwongen

Het zal niet zo snel gebeuren dat de pensioenen erdoor gekort worden, maar feit is wel dat de pensioenfondsen min of meer gedwongen zijn gebruik te blijven maken van DigiD. In principe kunnen de pensioenfondsen ervoor kiezen een eigen communicatie- en inlogsysteem op te zetten, om de kosten van DigiD te voorkomen, maar dat zal niet lukken voor 1 januari. Daarnaast kost zo’n nieuw systeem ook bakken met geld. In tegenstelling tot partijen zoals het UWV, zijn de pensioenfondsen geen overheden of semi-overheden, maar private organisaties. De kosten moeten dus door de pensioenfondsen zelf betaald worden.

Gemeenten willen compensatie

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG denkt veel extra geld kwijt te zijn als de kosten voor DigiD door de gemeenten zelf betaald moeten worden. Die kosten worden geschat op 20 miljoen euro en VNG eist van het kabinet een compensatie voor dat bedrag. Echter vooralsnog zonder succes. De VNG adviseert gemeenten voorlopig pas op de plaats te maken met DigiD en de Berichtenbox, zo lang het kabinet geen duidelijkheid verschaft over compensatie.

Lees ook: wat kunt u allemaal met DigiD doen?

(Bron: ANP, volkskrant.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Het kabinet IS de verschafte duidelijkheid. Met de zorg zag ik de melkkoeien al op afstand door de financiële weiden wandelen. Dat nu ook de benodigde DIGID eerst is ingevoerd als noodzakelijk (Je moést!) om vervolgens tot melkkoe te worden omgevormd is toch een verrassing. Het wachten is nu op de bijdrage van iedereen om ons allemaal bewust te maken van al die verschrikkelijke kosten die door onze armlastige overheid worden gemaakt. Vervolgens zal de digitalisering vele malen effectiever worden. Er zal een protestbeweging ontstaan als die “noodzakelijke bijdrage” van de burger jaarlijks hoger moet worden vanwege de adviseurs. We gaan strakjes enkele tientjes per jaar betalen voor het gebruik van DIGID en als het aan de VanVerplichteDigitalisering ligt zal het bedrag ergens de komende jaren honderden euro’s gaan bedragen. WAT zien we nog meer niet aankomen?