Duur 02:41
Gepubliceerd op 30 november 2017

Ouderen niet happig op overstappen naar andere zorgverzekeraar

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan elk jaar opnieuw, maar uit onderzoek van Hallo Nederland blijkt dat niet veel mensen van plan zijn dit te doen. 90 procent van de ondervraagden heeft laten weten dat zij hun zorgverzekering in 2018 niet ergens anders gaan afsluiten.

Overstappen geen populaire optie

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan veel gedoe zijn. Het begint bij het analyseren van de premies van de verschillende aanbieders en dan zijn er ook nog de kloonpolissen. Dit zijn zorgpakketten die door dochtermaatschappijen van de grote 4 zorgverzekeraars worden aangeboden en die hetzelfde dekken als de originele polis, maar waar een ander prijskaartje aanhangt, waardoor mensen op jaarbasis soms wel meer dan 100 euro extra kwijt zijn. Volgens de Consumentenbond zorgen onder meer dit soort polissen ervoor dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en overstappen van zorgverzekeraar een grote opgave wordt. Dat het zo’n lastige opgave kan zijn, is voor de meeste ondervraagden dan ook de voornaamste reden om niet over te stappen. Daarnaast is ruim 91 procent tevreden met de huidige zorgverzekeraar, dus ook dat maakt overstappen geen aantrekkelijke optie.

Wel overgestapt

Hoewel de meeste ondervraagden niet warm lopen voor het overstappen van zorgverzekeraar in 2018, geeft ruim 94 procent aan dat zij dit eerder in hun leven wel hebben gedaan. Gemiddeld zijn zij 1 tot 5 keer overgestapt, met name omdat het pakket bij een andere verzekeraar beter aansluit op de wensen.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op donderdag 30 november 2017 aandacht aan de uitkomst van hun onderzoek. In de uitzending kijken oudere echtparen samen met een consulent van zorgkiezer.nl naar hun polis om erachter te komen of deze nog passend is en of overstappen handig is.

Tips

Denkt u zelf na over overstappen, maar vindt u het veel gedoe? Wellicht bieden deze tips van de consulent die ook te zien is in de uitzending van 30 november 2017 houvast:

  • Veel ouderen zijn samen verzekerd en vaak wordt gedacht dat dit goedkoper is, maar dit hoeft niet zo te zijn.
  • Ouderen zitten meestal al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zonder hun polis te wijzigen. Het kan zijn dat deze polis niet meer passend is, dus kijk hier eens goed naar.
  • Het is altijd goed om jaarlijks de polis te bekijken, want in 2018 worden de aanvullende polissen aangepast. Het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut die worden vergoed gaat in veel gevallen bijvoorbeeld naar beneden en Menzis dekt nog maar voor 750 euro aan tandartskosten in plaats van de eerdere 950 euro. Vraag uzelf af wat u echt nodig heeft en kijk vervolgens naar uw huidige pakket. Voldoet dat nog aan uw wensen?
  • Leeftijd speelt geen rol bij zorgverzekeraars. Alleen Zilverenkruis hanteert leeftijdgebonden polissen voor aanvullende verzekeringen.
  • Acceptatie speelt geen rol. De zorgverzekeraar moet u altijd accepteren voor de basisverzekering. Daarnaast geldt de medische acceptatieprocedure alleen voor zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen en sommige tandartsverzekeringen met ruime dekking.
  • Bij sommige verzekeraars kunt u gedurende het jaar uw aanvullende verzekering ophogen. Zodoende hoeft er niet het hele jaar lang te worden betaald voor iets waar u misschien maar 2 maanden per jaar gebruik van maakt.

(Bron: redactie Hallo Nederland, uitslagen onderzoek Hallo Nederland, de Consumentenbond)

 

Geef een reactie

Reacties (8)

    oosterwijck says:

    Ik ben nu 64 jaar oud en ben vanaf mijn geboorte bij dezelfde zorgverzekeraar. Nooit aan gedacht om over te stappen. Vroeger niet omdat daar geen sprake van was en sinds het zorgverzekering circus niet, omdat het grote onzin is. Ik ga uit van het gezegde: “Of je door de hond gebeten wordt of door de kat”. Het ene jaar is verzekering A aantrekkelijk, het jaar daarop niet. … Gelukkig gebruik ik nog maar één medicijn, een puffer voor astma, en die koop ik in Belgie voor een kwart van de prijs, als dat die hier kost. … Bij alle zorgverzekeraars speelt eenzelfde probleem, namelijk: de medicijnen zijn te duur, de salarissen van de bestuursleden zijn te duur, de salarissen van de artsen zijn te duur en er is sprake van winstoogmerk. De aanvullende verzekering is te duur omdat, brillen en hoorapparaten worden vergoed, waarbij miljoenen per jaar naar reclame uitingen gaat in onzinnige reclame spotjes op de TV. Kosten die doorberekend worden in de prijs van een bril. Een bril die hooguit €5 mag kosten, wordt voor het tienvoudige verkocht. Daarbij worden miljarden winst gemaakt. En als we nu even nadenken: Wie is de eigenaar van die winstgevende brillenhandel? Juist ja, dezelfde uitverkorenen, die in de besturen zitten van de zorgverzekeraars. Medicijnen zijn te duur, omdat de farmaciebedrijven, in dezelfde handen zijn, als de bestuursleden van de zorgverzekeraars. De onderzoeksjournalisten, bevredigen de onvrede van de consumenten, met berichtgevingen in de actualiteitsprogramma’s op TV, maar graven niet diep genoeg, naar de relaties van de uitverkorenen, tussen de verzekeraars en de producenten van hulpmiddelen en medicijnen. Maar ding is duidelijk: Onze verzekeringsbijdrage verdwijnt in de zakken van de uitverkorenen.

    Dick says:

    Even beter onderOeken, mensen.. 55 -plussers zijn vaker chronisch ziek, of gehandicapt.
    Overstappen is geen optie, omdat de aanvullende verzekering, welke “wij” nodig hebben, gewoon botweg geweigerd wordt! Fijn, due marktwerking..

    oosterwijck says:

    Goede aanvulling van Dick. … Dit argument is een van de streken van de zorgverzekeraars om meer en meer mensen uit te sluiten van medische zorg, zodat er nóg meer geld in eigen zak gestoken kan worden. Ik was dit argument even vergeten, omdat overstappen voor mij geen optie is. Ik ben ervan overtuigd, dat overstappen op den duur alleen maar nadelen kent, en het argument van Dick is daar de belangrijkste van. In de peperdure reclamecampagnes (op kosten van de verzekeringskas), wordt deze weigering van klanten niet genoemd. Daar hebben ze het alleen maar over de (schijn)voordelen.

    Nummer22 says:

    Reactie op Dirk ik ben zelf chronisch ziek maar alle medicijnen worden vergoed uit de basis verzekering heb nu allen die basis verzekering ziek in het buitenland dan ben je met de basis verzekerd tot Nederlands tarief en voor evt meer kosten uit je reisverzekering. En als je colectief bent verzekerd kijk dan of dat wel zo goedkoop is

    Hanneman says:

    Ik mis in dit lijstje tips een hele belangrijke. De tip die helpt bij het omgaan met alle zorgpremiepolisflauwekul. Dus; aan de jagers op enkele euro’s voordeel, leg u er bij neer. Slik die manipulatie. Al dat gelazer met voordeelaanbiedingen bij de fysiotherapie of feestaanbiedingen van de podoloog. Kies voor één van de diverse aangeboden kwaden en neem uw verlies. Bij Menzis, Zilveren Kruis, Achmea en welke club ook lacht men zich suf. Over hoe makkelijk het zorgvee van de ene stal naar de andere kan worden gedreven door met een tientje te wapperen. Heel die kl*tenflauwekul rond hoe fantastisch u wel niet zult varen als u kiest voor de een of de ander.
    Of ik van zinne ben over te stappen? Dat is eigenlijk vragen naar of ik al of niet wil meedoen aan de zorgpremiekermis? Nee. Ik wil er niet aan meedoen. Ik ben van mening dat met gezondheid en welbevinden niet zou mogen worden gedold. En dat doet de zorgmarkt. Ik zie geen lieve dokters of mooie zusters meer. Ik zie geen zorgers meer maar kostverdieners. Het is linksom én rechtsom een kwestie van betalen. Dat de ene supermarkt aardappelen aanbiedt voor negen dubbeltjes en alle andere dat doen voor een gulden maakt niet dat ik omfiets. Je moet gewoon je boodschappen doen, halen wat je nodig hebt. Want waar je misschien een dubbeltje kunt verdienen met de aardappelen leg je twee dubbeltjes toe op de bloemkool van die dag. Dit hoger lager spel met premies – en alle andere feestelijke aanbiedingen – horen mij te zeer bij de handel. En ik ben fundamenteel tégen. Zorgverzekeraars hebben vast hele nette mensen in dienst maar zijn zelf van nature niet netjes. Dat is met winstjagers wel vaker zo. Ik wil dus helemaal geen zorgverzekering. Maar je moet! Kiezen uit kwaden. Als je dat niet naar behoren doet komt justitie langs. Ik betaal dus keurig maandelijks mijn premie en verder hoop ik er maar het beste van. Niet alleen voor mij, vooral ook voor u!

    Jan 57 says:

    Wat een onzin overstappen naar een andere zorgverzekering, je zit uren achter de pc om uit te vogelen wie goedkoper is, uiteindelijk kun je het best bij je eigen zorgverzekeraar blijven. voor 2018 ben ik zeggen en schrijven € 0.50 duurder uit en dat is beslist niet te hoog.

    LeoH says:

    Overstappen in mijn situatie is financieel zeker zinvol. Mijn huidige verzekeraar Zilveren Kruis hanteerde een collectiviteitskorting regeling “relaties van het IAK”. Die collectiviteit wordt echter per 1-1-2018 eenzijdig door het ZK beeindigd. Zonder dat de klant is geinformeerd. Je komt er achter door de aankondiging van de nieuwe premie te bekijken. Door dit geintje zou ik ruim 46 euro per maand duurder uit zijn, voor 2 personen.
    Rap weg bij ZK!

Bekijk ook

Meer