Duur 02:46
Gepubliceerd op 26 oktober 2017

Ondervoeding bij ouderen nog steeds een groot probleem

De Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt op 26 oktober 2017 over ondervoeding bij ouderen. Dit onderwerp krijgt de afgelopen tijd veel aandacht,maar desondanks is het nog steeds een groot probleem.

Ondervoeding is gevaarlijk

Het lichaam heeft voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven. Helaas lukt het niet iedereen in Nederland om dit binnen te krijgen, waardoor ondervoeding ontstaat. Vooral onder ouderen is dit een probleem en dan met name bij diegenen die chronisch ziek zijn en daardoor een verminderde eetlust hebben. Hierdoor gaan zij minder eten, krijgen zij niet de juiste stoffen binnen en vallen zij onbedoeld af. Erg gevaarlijk, want hierdoor kan spierweefsel afbreken, waardoor de persoon in kwestie de kans loopt om (nog) minder mobiel te worden. Ook heeft ondervoeding  een negatief effect op de weerstand.

Ondervoeding is overal

In de media wordt het eten in verzorgingstehuizen vaak aangewezen als de veroorzaker van ondervoeding. Mensen krijgen hier maaltijden voorgeschoteld waar niet alle benodigde voedingsstoffen inzitten en kunnen in veel gevallen niet kiezen uit meerdere opties. Dit komt onder andere doordat er de afgelopen jaren binnen deze sector veel is bezuinigd op eten. Ondervoeding komt overigens ook voor bij ouderen die zelfstandig wonen. Van de mensen die thuiszorg krijgen is 15 tot 30 procent ondervoed tegenover 7 procent van de ouderen die geen thuiszorg ontvangen.

Bent u ondervoed?

Om te weten of u ondervoed bent heeft MAX Vandaag een test ontwikkeld. Wanneer er op basis van uw antwoorden sprake is van een verhoogd risico op ondervoeding of blijkt dat u mogelijk ondervoed bent, dan raden we u aan om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met uw huisarts of diëtist.

Helpt u Janny van der Heijden?

Om dit tegen te gaan wordt er veel gedaan. Zo is er een stuurgroep Ondervoeding en een taskforce Gezond eten met ouderen. Deze taskforce, met Janny van der Heijden als boegbeeld, is op 29 september 2017 van start gegaan en wil de komende tijd ideeën en initiatieven verzamelen om gezond ouder worden te bevorderen. Bij het vervullen van deze taak kan Janny uw hulp gebruiken. Zij vraagt zich af waarom het ouderen niet lukt on gezond te eten, zodat zij meer inzicht krijgt in het probleem. Wilt u Janny helpen, of kent u iemand die haar van informatie kan voorzien? Vul dat dit formulier in.

Meer lezen over ondervoeding op MAX Vandaag

Wilt u meer weten over het onderwerp ondervoeding? Raadpleeg dan ons dossier ‘Ondervoeding’. Hierin vindt u veel informatie over dit onderwerp, waaronder de symptomen en criteria voor ondervoeding. Ook kunt u hier testen of u zelf ondervoed bent. Alle artikelen zijn geordend in 6 deeldossiers, zoals ‘Wat zeggen de deskundigen?’ of  ‘Persoonlijke verhalen’. Onder het laatstgenoemde gedeelte vindt u verhalen van mensen die te maken hebben (gehad) met ondervoeding.

Het MAX-programma Hallo Nederland besteedt op 26 oktober 2017 aandacht aan ondervoeding onder ouderen. U ziet Hallo nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: Rijksoverheid, KBO-PCOB, ANP)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer